Вчені зрозуміли, чому їжа пригорає в центрі пательні
До чого тут вино?
Вчені з'ясували, чому їжа пригорає в центрі сковороди. Вся справа в термокапілярній конвекції.
На початку дослідники провели експерименти, наливши олію на антипригарну сковороду. Очікувано, при нагріванні в її центрі поступово розросталася суха ділянка.
Вчені пов'язали це з ефектом Марангоні, який пояснює появу «сліз вина». Через те, що спирт випаровується швидше води, в деяких ділянках келиха його вміст падає. Це призводить до локального збільшення поверхневого натягу. Рідина змушена перетікати в ці ділянки, утворюючи «сльози».
Приблизно те ж відбувається з олією в центрі сковороди при термокапілярній конвекції. Коли сковорода нагрівається, поверхневий натяг слабшає, й олія витікає ближче до країв. Так і з'являється та сама ділянка, де їжа пригорає.
Наші новини у Telegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4
Радіо Трек: НОВИНИ