Якщо твоє прізвище зі списку — ти точно нащадок кулінарного гурмана

Багато українських прізвищ утворено від назв страв

Чимало українських прізвищ утворилося у побуті. Так, якщо людина полюбляла готувати та смачно поїсти, то отримувала відповідне родове ім'я.

Більшість цих прізвищ пов'язана з назвами страв. Про це зазначає український мовознавець Юліан Редько у своїй праці «Сучасні українські прізвища».

Українські прізвища, пов'язані з їжею

У давнину прізвища формували з огляду на різні причини. Зокрема, багато родових імен наші предки утворювали на основі рис характеру, роду діяльності, певних звичок та уподобань людини. Що цікаво, пращури, які відзначалися особливою пристрастю до їжі, полюбляли готувати різні страви та пригощати ними інших, могли похизуватися «смачними» прізвищами. Серед них:

  • Борщ – 5052 носії.
  • Брюхань – 157 власників.
  • Булка – 1056 представників.
  • Варениця – 812 українців.
  • Жовтобрюх – 730 носіїв.
  • Лакомий – 65 власників.
  • Ласий – 41 представник.
  • Малай – 1203 українці.
  • Масло – 2012 носіїв.
  • Молоко – 90 власників.
  • Напха – 24 представники.
  • Пузач – 164 українці.
  • Сало – 4387 носіїв.
  • Скороїд – 16 власників.
  • Смакула – 224 представники.
  • Трипуз – 62 українці.
  • Череватий – 603 носії.
  • Черевуха – 10 власників.
  • Юшка – 38 представників.

Джерело: 24 Канал

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook