В Україні знайшли загадкове кладовище, про існування якого не знали навіть місцеві: відомо, хто там похований (ФОТО/ВІДЕО)

На кладовищі є стародавні могили

На Вінниччині у селі Нетребівка знайшли кам’яні хрести старовинного цвинтаря. Історики кажуть — на деяких хрестах можна розгледіти карбування 16 сторіччя. Активісти разом з місцевими жителями взялися розчищати зарості, щоб нанести це кладовище на мапу.

Про існування цього цвинтаря не здогадувалися навіть жителі Нетребівки. Поховання випадково виявили дослідники з проєкту «Старовинні хрести України».

- Козацькі хрести, також позначення череп з костями, цікаво дізнатись причину їх наявності, бо на деяких немає, - каже волонтер Богдан Чернишов.

Поховання займають кілька гектарів, на деяких плитах написи з прізвищами, датами. Більшість могил 18 сторіччя, але є і давніші. В місцевому архіві про них немає жодних згадок.

- Мабуть, польські, якщо 380 років хресту. Я не знаю, яке тоді населення було. Таких прізвищ я в селі не чула, - каже староста села Нетребівка Валентина Дубичик.

Точної відповіді, хто похований тут, поки не знають, кажуть історики, оскільки точної дати заснування цього подільського села немає. Підозрюють, це поховання перших жителів Нетребівки.

- Тут ми бачимо - 1644 видно чітко на цьому хресті. Можливо, тут ціла родина була, це треба, щоб були наукові дослідження, - каже дослідник стародавніх цвинтарів Роман Маленков.

 

 

- Я завжди вважала, що наше село бере початок з 17 століття, але оскільки ми знайшли хрест, який датований 1644 роком, то, можливо, будемо говорити і про 16 століття, - каже вчителька історії Галина Мельник.

Є ще одна версія: під козацькими хрестами можуть бути поховані поляки, тоді це була звична практика. Єдине, в чому і історики та активісти упевнені, що тут поховані НЕ росіяни.

- Підтвердження, що на цій території росіян не було ніколи, якщо візьмемо південь, де збереглися кладовища з козацькими хрестами.

 

В селах жили українці, були болгари, греки, старовіри, - каже дослідник стародавніх цвинтарів Роман Маленков.

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook