В обхід ТЦК: як в Україні планують покращити мобілізацію

Полегшать залучення особового складу в ЗСУ

Генштаб ЗСУ розглянув зміни до порядку проведення мобілізації, які дозволять робити мобілізацію без ТЦК. Чи допоможе це полегшити залучення особового складу до лав Сил оборони, пояснили в матеріалі «Апостроф».

Президент Володимир Зеленський, відповідаючи на запитання іноземного журналіста, з посиланням на військове командування, зауважив, що темпи мобілізації в Україні зросли. На думку голови підкомітету з державної безпеки, оборони та оборонних інновацій ВРУ Федора Веніславського, це пояснюється у першу чергу дією закону про мобілізацію.

- Закон, який ми ухвалили, який набрав чинності в травні, почав діяти нормально. Фактично ми багато проблем зняли, які були з необліком, - це головне. Разом з тим, консолідовано зусилля всіх складових, які почали працювати краще і завдяки цьому збільшилась кількість мобілізованих, - прокоментував Веніславський.

Однак суттєві зміни відчули не всі бригади.

- Як була недостача в особовому складі, особливо піхоти, так вона й залишилась, - каже начальник пресслужби 110 ОМБр. Іван Сєкач.

Цілком ймовірно, що чимало мобілізованих проходять підготовку в навчальних центрах, адже, як наголосив президент Зеленський у згаданому інтерв’ю, Україна не кидає новобранців одразу в бій.

- Фактично рекрутинг, який дозволили окремим бригадам ЗСУ, це і є пряма мобілізація у військові частини. Він дає можливість поліпшити стан мобілізації, її якість, - пояснює Воєнний експерт Олег Жданов

Проте військовий рекрутинг останнім часом уповільнився. За даними Work.ua, у червні кількість пропозицій роботи з боку підрозділів збільшилася на 8%, порівняно з травнем. Тоді як кількість відгуків на вакансії Сил оборони, що зросла у травні, зменшилася на 12%.

Описаний дисбаланс вписується у загальну статистику ринку праці, де тривалий час панує кадровий голод. Наразі Генштаб працює над покращенням процесу мобілізації, зокрема, забезпечивши можливість вибору.

Бригада і людина: чи збігаються бажання і можливості

Бригади закривати проблему дефіциту кадрів можуть через рекрутинг.

- Рекрутинг залежить від системи налагодження самого підрозділу, наскільки він займається рекламою рекрутингу, кількості людей, які займаються самим рекрутингом, - пояснюють у пресслужбі 110 ОМБр.

Проте рекрутинг допомагає закривати потребу переважно за тиловими спеціальностями, наголошує Іван Сєкач.

- А щоб людина пішла свідомо в піхоту - рідко. Рекрутинг вирішує питання конкретних професій, наприклад, я взяв журналіста й режисера монтажу. Тобто це не вирішення питання поповнення війська, особливо бойових підрозділів, - зауважив речник 110 ОМБр.

Це підтверджує і статистика платформи з пошуку роботи - найбільший приріст вакансій Сил оборони на Work.ua був у категоріях «Секретаріат, діловодство, АГВ», «Управління персоналом, HR» (по +14%), «Освіта, наука», «Робочі спеціальності, виробництво», «Юриспруденція» (по +12%).

З іншого боку, бажання людини служити в конкретній бригаді має «опрацьовувати» ТЦК.

- Алгоритм призову будь-якого громадянина, який не проходив військової служби, який хоче потрапити до якоїсь бригади - бригада може видати відношення цьому громадянину. Після проходження співбесід, за умов відповідності критеріїв відбору в бригаду йому надається відношення.

 

Це документ, що свідчить, що людина служитиме у конкретній бригаді. Документ йде в ТЦК, там все оформляється, - розповіла Уляна Созанська, прессекретар 80 ОДШБр.

Так само в ТЦК військовозобов’язаний може обрати собі спеціальність у війську. Проте це не завжди відбувається.

- Там немає жодних гарантій, що, маючи бажання бути водієм, тебе не оформлять у піхоту, - коментує Жданов.

Дійсно, проблема в тому, що ТЦК не завжди звертає увагу на відношення.

- ТЦК СП не завжди на ці відношення реагували, бо в них інші плани, нормативи, які виставляв Генштаб, - пояснив Веніславський.

Таким чином, Сили оборони втрачають можливість залучати військовослужбовців, які бажали мобілізуватися, але в конкретні військові частини.

Чим допоможе мобілізація в обхід ТЦК

У Генштабі опрацювали пропозиції щодо змін до «Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період», який дозволить мобілізацію в обхід ТЦК.

За задумом, здійснювати призов військовозобов’язаних зможуть командири військових частин. Відповідні зміни мають бути закріплені постановою Кабміну.

Вони покликані дати можливість командирам військових частин підбирати мотивований особовий склад, а військовозобов’язаним - вибирати серед вакантних посад, що є у військових частинах, за спорідненим фахом або навичками. Крім того, нововведення дадуть громадянам змогу уникнути призову до інших військових частин, не за власним вибором.

- [Ініціатива] абсолютно правильна. Тобто можна буде мобілізувати людей за бажанням в ті військові частини, де вони хочуть служити, на тих посадах, у тих колективах, - наголосив Веніславський.

Загалом у Генштабі сподіваються, що відповідні зміни спростять механізм залучення громадян на військову службу по мобілізації. Зі свого боку бригади поки не коментують нововведення.

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook