Унікальний продукт, який врятує у голодну годину

Але зловживати не варто. Два рази на тиждень достатньо

Чимало українців дарма ігнорують споживання квасолі. Очевидно відмовляться, остерігаючись її здатності підвищувати газоутворення в організмі. Але це один з суперкорисних для людини продуктів, впевнена дієтолог Галина Бурковська.

Фішка квасолі у тому, що вона не втрачає своїх властивостей після термічної обробки. До її складу входять білки, які засвоюються організмом людини на 70-80%.

Всього 200 г квасолі містять добову норму калію, заліза і марганцю, селену і магнію, а також цинку. Квасоля - це альтернатива м'ясному харчуванню для вегетаріанців та під час посту.

- Які її лікувальні властивості?

- Квасолю здавна використовують для налагодження травлення. Вона стимулює розвиток корисних бактерій в кишківнику та допомагає виводити надлишки холестерину, шлаки та токсини. Вона корисна людям, які мають закрепи через свою легку послаблювальну дію. Її використовують, як сечогінний природній смачний засіб.

 

Залізо, яке міститься у квасолі, (12% денної норми), допомагає покращити імунітет.

 

Завдяки великій кількості сірки, квасоля корисна при кишкових інфекціях, ревматизмі, захворюваннях шкіри, бронхів.

 

Мідь, (10% денної норми), сприяє синтезу гемоглобіну та адреналіну.

 

Корисною є квасоля при лікуванні атеросклерозу, гіпертонії, порушеннях серцевого ритму, печінки, нирок, жовчного міхура.

- Чи варто їсти квасолю тим, хто на дієті?

- Так. Але при складанні програми харчування потрібно враховувати особливості кожного організму. Її калорійність 309 кілокалорій, це дозволяє зменшити кількість м'яса та риби в раціоні, що покращить фізичний стан людини та допоможе скинути зайві кілограми.

 

Квасоля пригнічує апетит і це не дозволяє з'їсти більше, ніж потрібно організму. Вона також перешкоджає засвоєнню швидких вуглеводів та знижує кількість калорій. Рослинні волокна добре впливають на роботу харчової системи, сприяють очищенню кишківника та покращують моторику.

 

Стакан квасолі — 200 грамів, закриває добову потребу організму в клітковині. Попри те, що квасоля смачна та корисна, її не варто вживати занадто часто. Їсти квасолю варто не частіше ніж два-три рази на тиждень разом з овочами та в супах.

- Як краще споживати квасолю? 

- Квасолю не можна вживати в сирому вигляді, бо до її складу входить багато отруйних компонентів, які руйнуються тільки під час термічної обробки. Квасолю потрібно готувати довго і бажано перед термічною обробкою замочити її в розчині соди на пару годин. Її рекомендується вживати разом зі спеціями, щоб зменшити газоутворення. Кожна людина спеції обирає до смаку.

- Кому все ж не варто її споживати?

- Споживання квасолі потрібно обмежити людям, які страждають подагрою та мають схильність до цієї хвороби.

 

До складу квасолі входять пурини, під час розпаду яких виділяється сечова кислота, підвищений рівень якої може привести до подагри. Варто з обережністю вживати квасолю людям похилого віку та дітям, а також людям з хворобою шлунково-кишкового тракту.

- Із якого віку квасолю можна давати дітям?

- Молоду стручкову квасолю діткам можна давати з 7-8 місяців, а зрілу — не раніше двох років. Головне, щоб батьки пам'ятали про те, що квасолю потрібно готувати правильно, їсти нечасто і невеликими порціями.

Повідомлення про здоров'я мають суто рекомендаційний характер. У випадку виникнення проблем - звертайтеся до лікаря. Не займайтесь самолікуванням!

Джерело: ФАКТИ

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook