У лікарні немає ЖОДНОГО хворого на COVID-19: фантастичний досвід українського міста

Як їм це вдалося

У той час, як Україна щодня встановлює нові коронавірусні рекорди, у Моршині на Львівщині жодна людина з COVID-19 не перебуває у лікарні

Як таке можливо – розповідають у матеріалі Міністерства охорони здоров’я.

У Моршині вакциновано понад 70% мешканців

На тлі побоювань українців перед вакцинацією досвід Моршина є показовим. Ще у квітні тут запустили пілотний проєкт з масового щеплення населення. Для України це був новий формат, оскільки тоді в країні діяв другий етап вакцинації, коли щеплення могли отримати медпрацівники, вчителі та працівники соціальних служб.

Натомість у Моршині свою дозу вакцини міг отримати кожен охочий. У серпні в місті двома дозами були щеплені вже 66% дорослих жителів.

Ключові фактори успіху такої кампанії

  • прозора комунікація з жителями міста;
  • тісна співпраця з медичною спільнотою;
  • ініціативність місцевої влади.

Влітку в містечку зовсім не було хворих на коронавірус. А зараз там реєструють поодинокі випадки, оскільки хворіють переважно невакциновані люди, каже координатор із вакцинації проти COVID-19 у Львівській області Олег Когут.

Як вдалося щепити мешканців Моршина

Попри те, що все більше людей хворіють на коронавірус, 56% українців не планують вакцинуватися. Такі результати опитування фонду «Демократичні ініціативи», проведеного у вересні.

Серед причин – страх побічних ефектів, неперевіреності вакцини та недовіра до уряду.

У департаменті охорони здоров’я Львівської облдержадміністрації пояснюють, що цей експеримент вирішили провести, щоб вивчити й проаналізувати ефективність вакцинації в окремому населеному пункті.

На початку проєкту на місці зіткнулися з високим рівнем недовіри до вакцинації – хоча провакцинувати 70% населення розраховували за місяць, втілити ці плани вдалося за два місяці. Та навіть попри це, результати виявилися успішними.

Сімейні лікарі та «сарафанне радіо»

Під час експерименту активно включилася мережа первинної ланки медиків – сімейних лікарів, які працювали зі своїми пацієнтами. Лікарі обдзвонювали своїх пацієнтів і пояснювали, чому потрібно вакцинуватися та де це можна зробити. У такому форматі зокрема зосереджувалися на людях старшого віку, щоб переконати їх вакцинуватися.

Результат

У результаті масової вакцинації з середини червня до середини серпня у Моршині не зафіксували жодного нового хворого на коронавірус.

Далі захворюваність відновилася, однак це очікувано на тлі зростання захворюваності в Україні, пояснює координатор із вакцинації проти COVID-19 у Львівській області.

За його словами, це поодинокі випадки, оскільки хворіють переважно невакциновані люди.

Водночас такий досвід було б важче відтворити у більшому місті: оскільки населення Моршина становить близько 6 000 людей, ефективно працювали «сарафанне радіо», високий рівень довіри до місцевої влади та керівників підприємств.

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook