У центрі Костополя от-от відкриється оновлений Меморіал Слави

Відкриття заплановане на 22 червня

Реконструкція Меморіалу Слави, що у центрі Костополя на Рівненщині, завершується.

Від колишнього Меморіалу, збудованого у 70-их роках у центрі Костополя, залишиться лише стела з журавлями, які летять у небо (її видно на фото). Відкриття заплановане на 22 червня.

Одразу зазначимо, що жодного поховання на цьому місці давно немає.

 

Перепоховання останків людей, колись похованих на цьому місці, яке називали і досі називають братською могилою, відбулося багато років тому.

Новий Меморіал виглядатиме зовсім по-іншому, ніж до цього. Після того, як у травні минулого року відбувся тендер на реконструкцію, у червні мали розпочатися роботи.

Та через локдаун у зв’язку з епідемією коронавірусу до демонтажу старих конструкцій взялися у вересні минулого року, й до настання холодів провели частину робіт. Навесні цього року роботи відновили.

Усі демонтовані матеріали завезли на територію тутешнього комунального підприємства й те, що підлягає повторному використанню, беруть у роботу.

 

Деякі плити, приміром, використають для ремонту пішохідного місточка через річку.

Як розповів керівник міського комунального підприємства «Костопількомунсервіс» Ігор Онищук, надгробні плити з викарбуваними прізвищами загиблих під час Другої Світової війни людей виготовили заново і розмістять на спеціальній стіні Меморіалу.

Усі написи переклали українською мовою, списки доповнили прізвищами інших загиблих.

Тут також розмістять пам’ятні знаки загиблим в Афганістані, жертвам Чорнобильської катастрофи та жертвам Голодомору – останній уже перевезли з центрального міського парку, де він стояв раніше, й встановлюють на новому місці.

На території змонтували нову систему освітлення, розіб’ють клумби та поставлять чотири лавки – для літніх учасників урочистих церемоній, які тут відбуватимуться. Територія буде обгороджена з відкритим входом з боку вулиці Руданського.

Реконструкцію проводить компанія «Рівнетрансбуд», яка виграла тендер.

 

Загальна вартість проєкту – близько 2 мільйонів гривень.

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook