Три звички, які завдають нищівної шкоди вашій печінці

Про незворотні проблеми з печінкою люди дізнаються зазвичай дуже пізно

Печінка – це надважливий орган, який виконує понад півтисячі задач. Це фабрика, яка працює без перерв та вихідних. Одна з основних функцій печінки – фільтрування або детоксикація крові. 

Нехтуючи елементарними правилами, люди не піклуються про печінку й щодня завдають їй руйнівної шкоди. Ось три головних звички, які шкодять печінці:

Сіль

Надлишок солі для людей які мають проблеми з печінкою провокує затримку води й запалення в черевній порожнині. Полегшати роботу печінки може дієта з низьким вмістом натрію. Щоб уникнути зайвого споживання солі, до прикладу у салати додавайте декілька крапель лимонного соку. Лимон добре підсилює смак страв, і ви не потребуватимете солі.

Алкоголь

За годину печінка здатна переробити від 10 до 15 грамів алкоголю. Людина, яка часто споживає алкоголь має високий ризик утворення жирових відкладень. Прикметно, що пацієнт з такими проблемами навіть не відчуватиме цього, адже симптомів печінка не дає. Виявити це зможе тільки лікар.

Ожиріння печінки може перейти в алкогольний гепатит, якому властиве запалення та рубцювання. Якщо й на цьому етапі споживання алкоголю не зупинити, це призведе до алкогольного цирозу. А це захворювання має високу летальність.  

Жири та трансжири

Надмірне споживання тваринного білка провокує ожиріння печінки. Хвороба протікає безсимптомно й часто зустрічається у людей з надмірною вагою та діабетом II типу.

Тож декілька разів оцініть розмір порції їжі з високим вмістом трансжирів і насичених жирів. Найбільше таких у чипсах, цукерках споживання яких мало контролюється.

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook