Три прогнози щодо кількості населення в Україні у 2040 році

Стратегія подолання демографічної кризи передбачає оптимістичний, середній та песимістичний прогнози

Наприкінці вересня в Україні затвердили  Стратегію демографічного розвитку до 2040 року. Уже до кінця жовтня фахівці мають напрацювати конкретні заходи. Чимало з них потребуватимуть фінансування з держбюджету. 
Затвердження стратегії має шість основних цілей:  

  1. Створення умов для міграційного приросту населення та зниження рівня відтоку українців за кордон.
  2. Створення умов для підвищення рівня народжуваності та підтримка сім’ї.
  3. Зниження рівня передчасної смертності. Тобто питання смертності, здоров’я населення, а саме, що може зробити місцева влада, самі громадяни та МОЗ.
  4. Активізація на ринку праці максимальної кількості громадян, які можуть працювати. Аби з одного боку наповнювати бюджет, а з іншого, щоб через зайнятість населення створити умови аби домогосподарства були економічно самодостатні у питаннях з виховання дітей.
  5. Адаптація соціуму до демографічного старіння та формування умов для активного довголіття. 
  6. Розвиток можливостей для якісного життя. Тобто питання безпечного довкілля, створення безбар’єрності на усіх об’єктах житлової та соціальної інфраструктури, механізми забезпечення громадян житлом, якість та доступність інфраструктури, соціальна згуртованість суспільства.

 
Демографи  Інституту демографії та проблем якості життя НАНУ розробили три сценарії: оптимістичний, середній та песимістичний прогнози. 

За песимістичним сценарієм в Україні збережеться висока смертність, низька народжуваність та високий міграційний відтік населення. За цим прогнозом у 2040 році в Україні буде 25,5 мільйона осіб. 

За середнім сценарієм  усі складові народжуваності і смертності знаходяться між високими та низькими значеннями показників. І за таким прогнозом у 2020 році в Україні буде  28,9 мільйона осіб. 

За оптимістичним сценарієм в Україні зросте народжуваність, смертність знизиться, а українці повернуться додому. Цей сценарій передбачає що населення в Україні у 2020 році складе  31,5 мільйона осіб. 

Джерело: ТСН

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook