Світ нарешті смакує не лише борщ: дві українські страви увійшли до світового рейтингу
Посіли почесне місце
Українські традиційні страви — банош та коливо — потрапили до престижного світового рейтингу «50 найкращих каш світу» за версією гастрономічного гіда TasteAtlas.
Про це повідомили в інстаграмі гастрономічного гіда, пише Рубрика.
У рейтингу українські каші розмістили таким чином:
- Банош посів 5-те місце. Його традиційно подають у карпатському регіоні. Українська каша обійшла в рейтингу, зокрема, італійську поленту, яка відзначена лише на 11-й позиції.
Ця оксамитова українська кукурудзяна каша, яку традиційно готують на відкритому вогні, походить з Карпатських гір. Вона складається з кукурудзяного борошна, звареного в суміші сметани та сиру бринза.
У минулому її асоціювали виключно з гуцулами, де приготування цієї страви було прерогативою чоловіків, розповідають у дописі.
Там додали, що сьогодні ця страва є невід'ємною частиною традиційної української кухні й широко вживається по всій країні. Вона є в меню більшості традиційних ресторанів і зазвичай подається з:
- обсмаженим беконом,
- крихким сиром бринза,
- грибним соусом,
- хрусткими шкварками.
Коливо отримало 30-те місце. Це церемоніальна страва, виготовлена зі зварених зерен, часто із додаванням меду чи фруктів, що має глибокі традиції. Її зазвичай готують як першу страву для поминальних обідів.
Рейтинг TasteAtlas базується на відгуках аудиторії та включає 50 традиційних страв зі всього світу. Він щорічно оновлюється та охоплює широкий спектр страв — від солодких до ситних.
Новина отримала резонанс.
Ось як на неї відреагував, зокрема, відомий кухір та популяризатор української кухні Евген Клопотенко:
Радіо Трек: НОВИНИ