Стало відомо, хто отримає грошову компенсацію від держави за карантин

50% від зарплати за самоізоляцію заплатять кожному?

Фонд соціального страхування компенсує українцям 50% втраченого заробітку за час самоізоляції під медичним наглядом і перебуванням у лікарні.

Про це повідомляється на юридичному Telegram-каналі “Адвокат права”, передає НАРОДНА ПРАВДА.

Перелік страхових випадків, за якими передбачено надання матеріального забезпечення Фондом соціального страхування України, був розширений на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникнення та поширення Covid-19 згідно із законом України “Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникнення та поширення коронавирусной хвороби (Covid-19)“, ухваленого 17 березня 2020 року.

Тобто не тоді, коли ви просто закрилися вдома, бо панікуєте або просто вважаєте, що так буде краще, а тільки під медичним наглядом і протягом не менше 14 днів з дати настання випадку, який став причиною самоізоляції: подорожі, контакту з хворим тощо.

Для кого потрібна самоізоляція?

  • якщо ви очікуєте результатів тесту на коронавірус Covid-19;
  • якщо ви близько контактували з особами, що заразилися Covid-19;
  • якщо ви нещодавно повернулися з Китайської Народної Республіки, Італії, Ірану або інших країн, де реєструються випадки захворювання і про які повідомляється на веб-сайті МОЗ України.

Самоізоляція має бути підтверджено листком непрацездатності.

Бо фактично ви знаходитесь на лікарняному незалежно від того, госпіталізовані (тоді вже можна говорити про ізоляцію) або знаходитесь дома. Головне – під наглядом лікаря!

Допомога від Фонду по цьому страховому випадку складе 50% від середньої заробітної плати застрахованої особи незалежно від тривалості страхового стажу і буде фінансуватися починаючи з шостого дня непрацездатності (перші п’ять днів оплачуються за рахунок коштів роботодавця).
 

Виплати здійснюються Фондом на підставі виданого листка непрацездатності застрахованій особі.

Також варто нагадати і про те, що якщо дитина захворіла у період карантину, працівник на загальних підставах має право піти на лікарняний.

Законом України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування” передбачено, що допомога по тимчасовій непрацездатності по догляду за хворою дитиною віком до 14 років виплачується з першого дня.

І за період, протягом якого дитина за висновком лікаря, потребує догляду, але не більше ніж за 14 календарних днів.

Однак, якщо дитина перебуває у стаціонарі, цього обмеження немає.


Розмір допомоги по тимчасовій непрацездатності виплачується застрахованим особам залежно від страхового стажу (від 50 до 100%).

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook