Стало відомо, що їли князі Київської Русі: Деталі меню давніх українців
Стіл був набагато різноманітнішим, ніж звикли думати
Історик Віталій Капранов розповів, що входило до раціону жителів Київської Русі тисячу років тому та які страви були на столі у князів і простих людей.
Важливе місце у харчуванні князів займало м’ясо: вживали свинину, яловичину, баранину, птицю, а також дичину.
М’ясо варили, смажили і навіть запікали. Не менш значущим продуктом була риба. Її солили, охолоджували льодом, перевозили на великі відстані. Часто на столі була й ікра.
Молочні продукти, такі як сир, сметана, масло, були символом достатку. Вони забезпечували поживність та допомагали пережити холодну пору.
З овочів споживали горох, буряки, редьку, ріпу, цибулю, часник, капусту, огірки, гарбузи та кавуни. З фруктів і ягід – яблука, груші, сливи, вишні, малину, брусницю, смородину, суницю та чорниці.
Серед популярних страв були борщ із буряків, юшка (бульйон з м’яса чи риби з крупами), кутя, хліб, пироги, паски. Попри складні умови, у давніх господинь було з чого готувати. Тож стіл князів був значно різноманітнішим, ніж ми звикли думати.
Джерело: Главред
Радіо Трек: НОВИНИ