Гостре, солодке чи солоне: що улюблені смаки розповідають про ваш характер

Смакові вподобання здатні розповісти про вас більше, ніж ви думаєте

Ми всі маємо різні смакові уподобання – те, що комусь здається найсмачнішим у світі, для іншого може бути огидним. Але за цим стоїть не лише досвід, виховання та особисті смаки – а й наука. Смак – це складна комбінація: відчуття солодкого, кислого, гіркого, солоного та умамі та запахи, які ми вловлюємо носом. Усе це впливає на наші емоції, спогади й навіть – як показують дослідження – на риси характеру.

Розповідаємо з посиланням на YourTango, яку роль у вашій особистості відіграє смак їжі.

Гостре

Обожнюєте чилі або гострі соуси? Це може свідчити про те, що ви – ризикова людина, яка не боїться змін і шукає гострих відчуттів. Дослідники кажуть: гостре боляче їсти, тому схильність до такої їжі – це спосіб відчути небезпеку, без ризику для життя. Такі люди нерідко люблять екстремальні види спорту, атракціони або фільми жахів.

Гірке

Кава без цукру, чорний шоколад, оливки – якщо це ваші фаворити, то є про що задуматися. Дослідження показали, що любов до гіркого може вказувати на риси нарцисизму, психопатії або навіть садизму. Але є нюанс: усе залежить від генетики. Деякі люди справді мають інші рецептори й інакше відчувають гіркоту. А ще – гірка їжа часто є корисною (як-от кава чи темно-зелені овочі). Тож не все так однозначно.

Солоне

Якщо не уявляєте життя без чипсів або солоних снеків, імовірно, вам притаманне прагнення до швидкого задоволення. Такі люди амбітні, люблять перемоги, але легко дратуються через дрібниці. Вони цікаві, у постійних пошуках нових вражень, однак не завжди терплячі.

Солодке

Ласуни, як правило, добрі, чутливі, відкриті до нових вражень. Якщо особливо любите шоколад, то ви чарівна, однак схильна до драматизації людина. Але в цьому й ваша сила – в умінні будувати емоційні зв’язки.

Кисле й цитрусове

Ті, люди, які обожнюють лимони, лайм або мариновані продукти, зазвичай мають високі стандарти, часто схильні до надмірного контролю і тривожності. Водночас саме цитрусові допомагають знизити стрес і підвищити імунітет. Можливо, ваш організм просто інтуїтивно шукає підтримки.

Умамі

Фани сиру, м’яса, тако і складних комбінацій спецій – це ті, хто має тонке відчуття смаку. Вони можуть розпізнати найдрібніші нюанси в їжі, а ще часто виявляються справжніми кулінарами. У них добре розвинені всі сенсорні канали: не тільки смак, а й запах, дотик і навіть слух. Це люди, які вміють отримувати справжню насолоду від їжі.

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook