Смачно, ще й хвороби лікує: найкорисніша українська каша

Королева каш і джерело білка

Лідером за корисними властивостями та смаком українці справедливо називають гречку.

Гречка містить багато антиоксидантів та мінералів, пояснює лікар Юрій Габорець. Таку кашу можна навіть тим, хто прагне схуднення, але за умови, що у кашу не будуть додавати дуже багато масла.

Каша має низький глікемічний індекс, а тому її можна вживати людям з діабетом. Підходить продукт й тим, хто має проблеми з судинами, адже гречка багата флавоноїдами та кверцетином. Ця речовина зміцнює судинну стінку та має протизапальну дію.

 

Гречка містить 12% рослинного білка, що корисно вегетаріанцям.

При цьому усі корисні властивості можна множити на два, якщо йдеться про зелену гречку. Її можна пророщувати, і це теж корисно.

В 100 грамах несмаженої гречки міститься денна норма вітамінів групи В і вітаміну Е.

Темна гречка - вже напівготовий продукт, який піддається термічній обробці. Тому вона менш корисна. Але якщо її не варити, а, наприклад, запарювати, крупа збереже більше корисних речовин.

Зелена гречка найкраще підходить для супів чи молочних каш, адже має гарну в'язкість.

А от темну гречку використовують для гарнірів, пирогів і навіть додають в котлети.

Джерело: РБК-Україна

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook