Скільки коштів українці залишають у кафе та ресторанах на третьому році війни
Куди ходять найчастіше
У 2024 році українські ресторатори продовжили адаптувався до генераторної економіки, намагалися втримати ціни та власну мотивацію. Головною проблемою залишився гострий дефіцит кадрів, - повідомляє NVБізнес з посиланням на Poster.
Отже, виторг закладів громадського харчування України у 2024 році зріс на 10% порівняно з 2023 роком, середній чек — на 17% внаслідок збільшення цін.
При цьому відвідуваність впала на 3%, серед причин падіння — економічна невизначеність і посилення мобілізації.
Рік був неоднорідним
Перше півріччя 2024 року було успішнішим, ніж друге рік до року.
Так, наприклад, у другому півріччі 2024 року відвідуваність закладів впала на 7% порівняно з другим півріччям 2023 року.
Але через те, що початок року показав себе не погано, маємо загальнорічне падіння лише у 3%, — зазначає Родіон Єрошек, CEO та співзасновник Poster.
Серед найбільших міст України найгіршу річну динаміку відвідуваності показав Дніпро. Там відвідуваність закладів впала на 5% у 2024 році порівняно з 2023. Кращою, ніж торік, ситуація виявилася в Харкові - зростання на 2%, Львові та Одесі - зростання на 1%. Негативну динаміку відчули в закладах Києва та Вінниці - мінус 3% до виручки.
У яких закладах стало менше клієнтів
Відвідуваність майже всіх типів закладів знизилася у 2024 році порівняно з минулим.
Найбільше просіли показники у піцерій, фастфуду та ресторанів — на 8% і 7% відповідно.
Позитивну динаміку показали суші - зростання на 1%, а відвідуваність закладів, де продають каву з собою, залишилася без змін.
Виручка і середній чек збільшилися через зростання цін
- Виручка закладів, що спеціалізуються на суші, зросла найбільше — на 16%, середній чек — на 10% з 557 грн до 613 грн.
- Виручка кав’ярень зросла на 14% до торішніх показників, середній чек — на 15% з 83 грн до 95 грн.
- Сегмент кави з собою показав зростання на 13% за виручкою, середній чек збільшився на 15% з 68 грн до 79 грн.
- Виручка пекарень зросла на 11%, середній чек — на 12% з 67 грн до 75 грн.
- Кафе показали зростання виручки на 9%, при цьому середній чек збільшився на 16% з 239 грн до 276 грн.
- Виручка ресторанів зросла на 8%, середній чек — на 18% з 518 грн до 610 грн.
- Піцерії, бари і фастфуд збільшили виручку на 4%, при цьому середній чек піцерій збільшився на 12% з 261 грн до 293 грн, барів — на 13% з 369 грн до 418 грн, фастфудів — на 13% зі 155 грн до 175 грн.
Найскладніше рестораторам у 2024 році було наймати й утримувати команди та працювати під час відключень світла.
Крім цього, підприємців турбувала мобілізація персоналу, власна мотивація працювати та перевірки бізнесу.
Радіо Трек: НОВИНИ