Що робити з опалими яблуками: 5 ідей для заготівлі

Викидати не потрібно

Коли яблук дуже багато, то навіть найдосвідченіша господиня не завжди знайде спосіб, як їх переробити. Що вже казати про опалі плоди, які зазвичай відправляють на компост.

Існує декілька варіантів того, що можна зробити із яблук. Для цього згодяться навіть ті, що опали.

Яблучний компот з ваніліном і гвоздикою

Потрібно:

  • яблука – 0,5 кг;
  • вода – 3 л;
  • цукор – 400 г;
  • гвоздика – 6 шт.;
  • ванілін – 1 пакетик.

Приготування:

В киплячу воду додайте цукор, ванілін і гвоздику. Поріжте яблука на декілька частин, видаліть насіння та киньте у сироп. Через 8 хвилин перекладіть яблука у банки, залийте сиропом і накрийте металевою кришкою.

Пастеризуйте банки на повільному вогні: літрові – 20 хвилин, дволітрові – 30 хвилин, трилітрові –45 хвилин.

Після варіння кришки на банках потрібно закрутити. Переверніть банки догори дном і залиште так до охолодження.

Сушені яблука

Яблука потрібно помити, витерти насухо або дати обсохнути. Наріжте яблука і розкладіть їх на деках, тацях або в сітчастих ящиках. Хоча б раз на добу яблука потрібно перевертати до повного висихання.

Яблучний сік

Потрібно:

  • яблука кисло-солодких або солодких сортів – 1 кг;
  • вода – 0,7 л;
  • цукор – 200 г.

Приготування:

Яблука вимийте, розріжте навпіл, великі можна розділити на 4 частини, та перекиньте у каструлю. Туди ж залийте 0,5 л води та прокип'ятіть 10-15 хвилин. Опісля протріть яблука через сито. У пюре додайте сироп (200 г цукру на 200 мл води), поставте на слабкий вогонь і кип'ятіть 5-7 хвилин.

Готовий сік розлийте в стерилізовані банки та закрийте металевими кришками.

Яблучний оцет

Потрібно:

  • яблука – 1 кг;
  • цукор – 40 г;
  • вода – 1 л.

Приготування:

Розріжте яблука та кілька частин (шкірку і насіння видаляти не потрібно). Залийте яблука водою і залиште на кілька днів при кімнатній температурі. Потім злийте рідину, процідіть, додайте цукор. Банку накрийте марлею і залиште ще на кілька днів для бродіння.

Готовність оцту визначають по осаду: якщо він опустився на дно, то оцет готовий. Готовий оцет слід розлити у чисті пляшки. Найкраще його зберігати у холодному місці.

Яблучне повидло

Потрібно:

  • яблука одного сорту – 1 кг;
  • цукор – 800 г;
  • вода – 200 мл.

Приготування:

Яблука потрібно помити, видалити биті боки (якщо вони є), розрізати на половинки, покласти в каструлю, додати воду і поставити на плиту.

Коли яблука пом'якшають, зніміть їх з вогню і протріть через дрібне сито. Додайте в пюре цукор.

Знову поставте на невеликий вогонь і варіть до того часу, поки повидло не загусне,  не забувайте помішувати його дерев'яною лопаткою або великою ложкою.

Для перевірки готовності повидла подивіться, як воно стікає з ложки: якщо рідкувато, потрібно варити ще. Якщо ж падає з ложки великими краплями – готово. Процес варіння триває приблизно 1 годину.

Готове повидло перекладіть в чисті сухі банки та пастеризуйте: півлітрові банки – 20 хвилин, літрові – 30 хвилин.

Зберігати повидло варто в прохолодному місці.

Джерело: Рrofile

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook