Сезонний скарб: черемша - це справжній суперфуд

Наразі це один з найбільш доступних вітамінів

Дикий часник або ведмежа цибуля – черемша. З давніх часів її використовують й в народній медицині, адже вона має потужні антибактеріальні, бактерицидні та фунгіцидні властивості, а ще вона має багатий вітамінний склад.

Варто нагадати, що черемша занесена до Червоної книги України.

 

Її збір і нелегальний продаж заборонені й караються штрафом.

Проте чимало господинь вирощують черемшу на своїх ділянках.

Користь черемші

Це справжнє джерело вітамінів, мінералів та амінокислот.

Черемша містить велику кількість вітаміну С, ефірні олії, фітонциди та лізоцим, і вважається ефективним профілактичним засобом при гострих респіраторних захворюваннях.

Ведмежа цибуля стимулює апетит, покращує роботу травної системи й знижує ризик розвитку захворювань щитоподібної залози.

Черемшу корисно споживати весною, коли організм виснажений після зими.

Крім того, доведена користь черемші для серцево-судинної системи. Вона стимулює роботу серця й очищає кров, а також знижує артеріальний тиск і ризик інсульту.

Небезпека черемші

При надмірному споживанні черемша провокує безсоння, головний біль та розлади шлунку.

Денна норма не повинна перевищувати від 10 до 25 листків.

Не варто споживати черемшу тим, хто страждає  від холециститу, гепатиту, панкреатиту, виразки шлунка, гастриту та епілепсії. Потужна збудлива дія рослини на травлення може негативним чином вплинути на роботу і без того хворого шлунка і кишківника.

Якщо зазначених проблем зі здоров’ям ви не маєте, сміливо додавайте черемшу у весняні салати, сендвічі, супи, готуйте з неї соус песто.

Джерело: НВ

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook