Саудівський принц відмовився їхати до Путіна на саміт БРІКС і пригрозив обвалити нафту до $50

«Найгірший сценарій для Росії» (с)

Жодні санкції не можуть нашкодити Москві більше, ніж падіння цін на нафту.

Важливу роль у цьому плані грає позиція Саудівської Аравії — ключового партнера Кремля на нафтовому ринку/

І тут раптом фактичний власник саудівського трону, наслідний принц Мохаммед бен Салман, публічно відхилив запрошення Москви відвідати саміт БРІКС, який відбудеться 22–24 жовтня у Казані.

Про те, що Кремль бажає бачити на цьому саміті саме бен Салмана заявляв особисто глава МЗС РФ Сергій Лавров.

Проте, Ер-Ріяд відповів відмовою.

«Саудівська Аравія направить міністра закордонних справ», - заявив Ушаков, коментуючи підготовку саміту минулого тижня.

 

З чим пов'язане рішення принца, чиновник не уточнив, обмовившись, що на «партнерів» Росії тиснуть західні країни, загрожуючи наслідками у разі поїздки до Казані.

ОДНАК

Проблема може бути саме в ціні на нафту. Міністр енергетики Саудівської Аравії принц Абдель Азіз ще раніше пригрозив, що ціна бареля може незабаром обвалитися до $50.

За цим сценарієм Саудівська Аравія має різко наростити видобуток нафти і почати заробляти не на ціні (за барель), а на кількості проданих барелів.

Для Росії це найгірший сценарій із можливих, зазначає Люк Купер, науковий співробітник Лондонської школи економіки: обвал нафтових котирувань до рівнів 2014–16 років. суттєво ускладнить Путіну «фінансування його військової машини».

 

У бюджет поточного року уряд РФ заклав нафту $70 і приблизно на таку ж ціну ($69,7) розраховує наступного року.

Саудівська Аравія, на відміну від Росії, може легше пережити дешеву нафту, пояснює Купер: родовища в Аравійській пустелі знаходяться набагато ближче до поверхні, ніж сибірські поклади у вічній мерзлоті, а тому собівартість саудівських барелів нижча.

Ер-Ріяд може легко та швидко наростити виробництво й компенсувати цінові втрати за рахунок обсягів.

«На відміну від саудівської, російська нафта не є дешевою у видобутку. Тому (Росія) погано підготовлена ​​до ситуації низьких цін, – зазначає Купер. — Це пояснює російську логіку військової ескалації, яка потребує швидких успіхів на полі бою, до того, як ціни на нафту впадуть».

Зараз Саудівська Аравія качає 8,9 млн. барелів на день — і це мінімальний видобуток з 2011 року.

З грудня королівство почне додавати на ринок по 83 тисячі барелів на добу і до кінця грудня 2025 року збільшить постачання на 1 млн барелів на день.

Видно, що саме цю ситуацію хотіли б обговорити з бен Салманом у кулуарах саміту БРІКС, але наслідний принц приїжджати відмовився, і це... Дуже промовистий знак.

ДЖЕРЕЛО

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook