Кілька сиріт не можуть отримати житло, адже зареєстровані у... брудному підвалі (ФОТО)

Їхня мати померла

Підвальне приміщення, де прописані п’ять дітей-сиріт, планує оглянути комісія Рівнеради. Зауважимо, що у Рівному вже десять років точаться суперечки щодо сім’ї, яка проживала у підвалі гуртожитку на Дорошенка, 82. Приміщенню у 2004-му надали статус квартири.

Там у жахливих умовах жила мати-одиначка, яка зловживала алкоголем і водночас встигла народити п'ятьох дітей.

Свою малечу та відразу реєструвала за місцем проживання. 

Дітей у матері щоразу забирали соціальні служби та позбавляли горе-матір батьківських прав щодо них. Опікунами їх стали рівнянка Олена Тоюнда з сестрою.

Приміщення cпершу отримав батько вищезгаданої матері, як місце проживання на час розбудови міста - чоловік займався будівельними роботами. Він відразу зареєстрував там свою доньку, а та вже власних дітей, чиї питання щодо житла наразі вирішуються. 

Держава може надати дітям-сиротам житло після досягнення 16 років, утім доки вони зареєстровані в тому підвалі - зробити це неможливо, каже Олена Тоюнда:

Так як вона їх не доглядала – їх з часом позбавляли батьківського піклування, усиновлювали сім’ї з новими батьками. Однак діти лишалися зареєстровані з біологічними батьками. Мама померла і постало питання щодо вирішення житла їхнього. Оскільки це - житлове приміщення, але знаходиться в підвалі, в поганих умовах – ми підняли питання, аби дітей забезпечили нормальним житловим приміщенням.

Наразі квартира-підвал перебуває нібито на балансі області. Кілька років тому обласна рада передала приміщення місту,  але акт передачі не склали через проблеми з балансоутримувачем.

Юристи Рівнеради запевняють, що приміщенням володіє область, каже керівник міської служби у справах дітей та молоді Андрій Міщеня. Натомість Олена Тоюнда каже, що керівництво області вже неодноразово відвідувало підвал на Дорошенка, а зараз час від часу звертаються до влади Рівного з проханнями знайти житло дітям. 

Тож хто саме має визнати приміщення нежитловим - досі невідомо. Востаннє Олена Тоюнда прийшла на комісію Рівнеради з питань освіти та духовності, де її члени вирішили оглянути т.з. квартиру, і вже після цього вирішити, що робити в подальшому.

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook