Різдвяні страви: 5 кращих рецептів смачної куті

У Святвечір ця каша повинна бути на кожному столі

Кутя — традиційна різдвяна страва, яка готується тричі:

  • у святий вечір - Багата кутя,
  • напередодні Старого Нового року - Щедра кутя,
  • напередодні Водохреща - Голодна кутя.

Святвечір православні християни відзначають 6-го січня. Саме з куті починається різдвяне застілля  Кожен член сім'ї, перш ніж доторкнутися до інших пісних страв, повинен з'їсти хоча б ложку цієї каші.

Основне правило у приготуванні куті - зробити її пісною. Тобто, до страви не можна додавати масло.

Класичний рецепт куті з пшениці

Інгредієнти:

  • Пшениця - 1 склянка
  • Мак - 100 г
  • Чищені волоські горіхи - 100 г
  • Мед - 2-3 ст. л.
  • Цукор - до смаку

Пшеницю треба замочити у воді ще за добу до початку приготування - так каша стане достатньо м'якою.

Варити її слід довго - до 3-х годин на маленькому вогні.

Мак перетирають у ступці, аж доки він не пустить сік. Горіхи можна залити окропом і додати до страви разом із маком - за 30 хв до кінця приготування. Мед і цукор – уже після зняття каші з вогню.

Рисова кутя

Інгредієнти:

  • Рис - 1 склянка (200 г)
  • Мед - 1 ст. л.
  • Горіхи – 12 склянки
  • Мак - 100 г
  • Родзинки - 1 ст. л.
  • Цукати – 2 ст. л.

Відварити рис у воді у пропорції 1/3. Додати до гарячого рису промиті у теплій воді родзинки та цукати. На сухій сковорідці окремо (!) підсушити мак і горіхи й додати їх до рису.

Заправляємо кутю ложкою меду.

Краще робити це, коли рис ще теплий, а готову страву ще на пів години накрити кришкою й обмотати рушником, аби рис наситився ароматом від цукатів.

Кутя з трьох злаків

Інгредієнти:

  • Рис, пшениця і грубий овес (у рівних пропорціях) - 1 склянка (200 г)
  • Чорнослив - 1 ст. л.
  • Курага - 1 ст. л.
  • Родзинки - 1 ст. л.
  • Мак – 12 склянки
  • Мед - 1 ст. л.
  • Горіхи – 50 г
  • Цукати - 2 ст. л.

Злаки замочити на ніч, а тоді - відварити на маленькому вогні.

Сухофрукти, цукати, мак і горіхи залити окропом і додати в кутю за 30 хв до готовності. Мед - додати уже після вимкнення вогню. Каструлю залишити у теплі й дати злакам насититися запахами солодощів

Кутя з рису з мигдалем і курагою

Інгредієнти:

  • Рис - 150 г (неповний стакан)
  • Мак - 100 г
  • Мигдаль - 100 г
  • Курага - 100 г
  • Цукор - до смаку

Промийте і поставте відваритися рис. Після того, як він закипить, промийте його холодною водою. Тоді знову засипте рис у каструлю, додайте цукор і варіть у великій кількості води до повної готовності – приблизно 15-20 хв. Після цього - остудіть.

Обдайте окропом мигдаль, очистьте і подрібніть його з цукром і невеликою кількістю кип'яченої води. Промийте курагу і замочіть у кип’ятку на кілька хвилин, а тоді – подрібніть.

Усі інгредієнти перемішайте.

Кутя з перловки

Інгредієнти:

  • Перлова крупа - 1 склянка
  • Мак – трохи менше склянки
  • Горіхи – 1/2 склянки
  • Родзинки - 1/2 склянки
  • Мед і цукор - до смаку

Перловку промийте і залийте водою у співвідношенні 1:3. Додайте дрібку солі й поставте на маленький вогонь. Відварену крупу охолодіть.

Заваріть крутим окропом мак і поставте його на слабкий вогонь. Варіть, доки він не почне легко розтиратися між пальцями. Після цього мак потрібно гарненько перетерти.

Отриману масу разом із горіхами, промитими родзинками, медом і цукром додайте до готової перловки та перемішайте.

Щоб страва була смачнішою і соковитішою, можна долити у кутю трохи узвару.

Вважається, що готувати кутю із року в рік слід в одному й тому ж посуді - тоді вона принесе багатство і єднання.

Смачного!

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook