Рівненщина: Сафонов дав інструкції щодо дій у разі хімічної атаки 

Важливо знати кожному 

Хімічні сполуки, можуть подразнювати очі, слизові оболонки, шкіру та дихальні шляхи, може виникати утруднення дихання - кашель, виділення мокротиння, іноді й з домішками крові, нежить, відчуття сухості в горлі, осиплість голосу, нежить, носова кровотеча, біль у грудях.

При подразненні слизової оболонки очей - почервоніння, запалення, набряклість, помутніння рогівки, ураження райдужної оболонки очей.

 

При гострих отруєннях - головний біль, запаморочення, з

загальна слабкість.

 

Хімічне забруднення також може ускладнити хронічні захворювання легенів, такі як астма та емфізема.

Як захиститися?

В приміщеннях:
    ✅провести герметизацію приміщення - щільно закрити вікна і двері, димоходи, вентиляційні люки;
    ✅вхідні двері «зашторити», використовуючи будь-яку щільну тканину;
    ✅заклеїти щілини у вікнах і стиках рам плівкою, лейкопластиром;
    ✅при появі запаху використовувати засоби захисту органів дихання - можна використати ватно-марлеву повʼязку змочену 2%-м розчином питної соди.
Поза приміщенням:
    ✅при необхідності (наявність запаху) захистити органи дихання засобами індивідуального захисту;
    ✅ не перебувати в понижених ділянках місцевості - долинах, ярах, тощо;
    ✅не перебувати довго в підвалах  і в напівпідвальних приміщеннях;
    ✅намагатись знаходитись на підвищеннях;
    ✅ слідкувати за  напрямком вітру.

При погіршенні ситуації (при зміні напрямку вітру) визначити маршрут виходу із зони потенційної хімічної небезпеки (виходити в сторону, перпендикулярну напрямку вітру) та якнайшвидше покинути цю зону.

При сприятливій зміні вітру після виходу із зони забруднення або отриманні сигналу про закінчення хімічної небезпеки:
   ✅ відкрити вікна і двері, провітрити приміщення;
   ✅ змінити верхній одяг;
   ✅прийняти душ або вимити відкриті частини тіла з милом;
   ✅виключити будь-які фізичні навантаження.

Харчі (овочі та фрукти) промити слабким (2%) мильно-содовим розчином.

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook