Реальна небезпека для лісів: На Рівненщині поширюються чужорідні дерева

Чим вони небезпечні

Небезпечні для лісів дерева поширюються на Рівненщині. Йдеться про червоний дуб, який завезли до нас із Північної Америки.

У висоту ці дуби  сягають 30-40 метрів, вони не вибагливі до ґрунту та морозостійкі. Червоні дуби не їдять комахи, що дає їм перевагу над звичайними дубами, витісняючи їх з лісів.

Крім того, через шар листя з червоних дубів, але не розкладається, під деревами погано ростуть лісові трави, особливо первоцвіти, повідомили у Рівненському природному заповіднику.

Загалом на території природного заповідника є п’ять чужорідних видів дерев. Це сосна Банкса, сосна жорстка, дуб червоний, акація біла, аронія (горобина) чорноплідна.

Важливо, щоб ліси, яких в Україні доволі мало, а також різноманіття комах, грибів, рослин дозволяло адаптуватися до впливу людини й навіть змін клімату. А з появою чужорідних дерев все це біорізноманіття може зникнути. Червоний дуб являє собою реальну небезпеку для наших лісів.

 

Враховуючи швидкість росту і невибагливість дуба, ймовірність, що він приживеться, майже стовідсоткова. Тому першочерговим етапом боротьби з інвазивними видами, що зростають на масивах заповідника це здійснення ботанічного моніторингу стану популяцій, – Рівненському природному заповіднику.

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook