Призупинення мобілізацію спростовують у Міноборони

Йдеться про перевірку підприємств, які мають статус критично-важливих 

До 15 листопада в Україні мають провести аудит підприємств, що мають статус критично важливих для економіки, зокрема від органів місцевого самоврядування.  Це робитимуться спеціальні комісії, до складу яких увійдуть й військових. І тільки у тому разі, якщо підприємство виявиться не критично важливим для держави, то бронювання його працівників переглянуть, пояснює перший заступник міністра оборони України Іван Гаврилюк. 

Рішення ухвалили, бо різко пішло збільшення кількості заброньованих людей. Протягом двох років було 540 тисяч людей, а тут за пару місяців – зростання вдвічі, – сказав Суспільному Гаврилюк.

У ЗМІ ж повідомляли, що Кабінет міністрів тимчасово зупинив процедуру бронювання від мобілізації і визначення критично важливих підприємств, щоб провести аудит раніше ухвалених рішень. Проведення аудиту ініціювало Міноборони, і в уряді з цим погодилися. 

За даними видання «Економічна правда», президент України Володимир Зеленський обурився бронюванням 1,5 мільйона осіб, і уряд до 15 листопада зупинив дію деяких положень щодо визначення критично важливих підприємств.

До 15 листопада планують провести аудит рішень про визначення критично важливих підприємств і організацій, а Мінекономіки має проаналізувати результати й до 20 листопада поінформувати Кабінет міністрів.

В уряді мають затвердити: порядок перевірки обґрунтованості ухвалених центральними органами виконавчої влади, іншими держорганами, обласними адміністраціями рішень щодо визначення підприємств, установ і організацій критично важливими; анулювання військовозобов’язаним відстрочок від призову на військову службу під час мобілізації в разі виявлення фактів необґрунтованого бронювання.

Центральним органам виконавчої влади, обласним адміністраціям й іншим держорганам уряд рекомендують утриматися від ухвалення рішень про визначення підприємств критично важливими до врегулювання питань бронювання.

Офіційно в Кабміні про такі рішення не повідомляли.

Джерело: Радіо Свобода

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook