Представники міськради вручають повістки: чи законно це?

Пояснення юристки

Процедура вручення військовозобов'язаній людині повістки повинна мати формальний характер і відбуватися згідно з чинним законодавством.

Про це в інтерв'ю РБК-Україна розповіла адвокатка юридичної компанії «Riyako&Partners» Катерина Аніщенко. За словами експертки, вручення повістки працівником органу місцевої влади є цілком законним.

- Бо представники органів місцевої влади, місцевого самоврядування, голови ОСББ та житлово-будівельних кооперативів (ЖБК) уповноважені законодавством на передачу військовозобов'язаним повісток, - уточнила вона.

Аніщенко наголосила, що ця процедура повинна мати також формальний характер.

- Зокрема, керівник військової адміністрації, а також начальник ТЦК повинен видати відповідний наказ, де має бути вказано, що така людина уповноважена передавати військовозобов'язаним повістки за дорученням, - пояснила юрист.

 

Чи можуть виписати повістку без присутності військовозобов'язаного? 

Адвокат розповіла, що трапляються випадки, коли «таке повідомлення про необхідність прийти до органів місцевої влади або в ТЦК для виконання військових законів вручають батькам чоловіка».

- Але такий документ не тягне за собою жодних юридичних наслідків, поки сам чоловік не розпишеться в отриманні повістки, - наголосила спеціаліст.

Вона додала, що не впевнена в тому, що у вже виписаній повістці «повністю заповнені особисті персональні дані чоловіка».

- Так, там можуть бути вже зазначені прізвище, ім'я та по-батькові й дата народження, бо ці дані нескладно виявити за місцем прописки у квартирі чи в будинку. Бо по багатьох будинках позалишалися прибудинкові книги, які використовували раніше.

 

Але говорити, що там стоїть конкретна дата і, відповідно, вже почався відлік для штрафних санкцій, - однозначно ні, - пояснила юрист.

Вона додала: якщо така ситуація має місце, то це вже порушення прав людини.

- Бо повідомлення про отримання повістки має проходити належним чином - або шляхом особистого вручення з підписом військовозобов'язаного, або надіслане йому поштою, - зауважила адвокат.

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook