Порядок виплат у разі смерті чи інвалідності воїна змінили: Яка сума допомоги

Новації в Кабміні щодо порядку виплат сім'ям

В Україні впровадили новий порядок призначення та виплати одноразової грошової допомоги в разі смерті або інвалідності захисника або захисниці. Новації закріплені постановою Кабінету міністрів з 24 вересня 2024 року.

Сума виплат

Деяких ЗМІ повідомляють, що розмір відповідних виплат за новими правилами було знижено з 15 мільйонів гривень до 2,27 мільйона гривень. Дехто ж інформує, що виплати навпаки збільшено до 22,7 мільйона гривень.

Насправді у постанові уряду йдеться про те, що сума виплат у разі смерті захисника чи захисниці становить 750 прожиткових мінімумів для працездатних осіб. На сьогодні прожитковий мінімум для працездатних - 3028 гривень.

Тож сума виплат має становити 2,27 мільйона гривень. Проте сума виплати у разі загибелі захисників та захисниць залишається така ж, що й раніше – 15 мільйонів гривень.

Кому виплачуватимуть 2,27 мільйона

Така виплата призначена для родин загиблих чи померлих не в зоні бойових дій або тих, хто не мав статусу військовослужбовця.

Щодо розмірів виплат у разі поранення, контузії чи каліцтва захисників та захисниць, то вони встановлюються відповідно до групи інвалідності:

  • для I групи - 400 прожиткових мінімумів для працездатних осіб (1,21 мільйона гривень);
  • для II групи - 300 прожиткових мінімумів для працездатних осіб (908 тисяч гривень);
  • для III групи - 250 прожиткових мінімумів для працездатних осіб (757 тисяч гривень).

- Раніше рішення про призначення одноразової грошової допомоги приймалися міжвідомчою комісією, а кошти виплачувалися органами соціального захисту населення.

 

Відтепер Мінветеранів буде приймати рішення про призначення одноразової грошової допомоги та проводити її виплату шляхом зарахування коштів на банківський рахунок отримувача, - йдеться у повідомлені на сайті Міністерства у справах ветеранів України.

В ньому також зазначено, що особи з інвалідністю внаслідок війни та члени сімей загиблих зможуть подавати заяви та необхідні документи для отримання допомоги безпосередньо до міністерства, зокрема, засобами поштового зв’язку, або через центри надання адміністративних послуг (ЦНАПи) незалежно від зареєстрованого місця проживання.

Представник Кабміну у Верховній Раді Тарас Мельничук у своєму телеграм-каналі уточнив, що «за впровадження електронного кабінету, таку заяву можливо буде подати в «Дія» або до Єдиного державного реєстру ветеранів війни».

Після прийняття цієї постанови порядок виплат буде спрощено?

- З урахування тієї бюрократичної машини, яка у нас створена в державі, думаю, що це, скоріш за все, тільки на папері. Єдиний у нас позитивний момент буває іноді, коли ми переводимо оформлення документів в електронний вигляд - сказав полковник запасу ЗСУ Олег Жданов

Мова про те, що лікарі давали ветеранам меншу групу інвалідності, натякаючи, а іноді відверто вимагаючи «грошову винагороду» за те, щоб підвищити групу. Тому, що менша група – менші виплати, в тому числі одноразової грошової допомоги, і менші пільги.

Найближчі три роки Уряд не планує збільшувати прожитковий мінімум, тому, ті виплати, які до нього прив’язані, також не повинні зростати. Хоча влада може їх підняти окремими рішеннями. 

Однак, у питаннях збільшення будь-яких виплат постає проблема наявності для цього фінансового ресурсу.

- Ми маємо всіляку повагу і допомогу робити безпосередньо для цих людей. Але є питання бюджету, - сказав член комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Сергій Гривко.

 

- Нам потрібно збільшувати кількість підприємців, кількість людей, які зможуть сплачувати податки, які дозволять наповнювати бюджет.

За його словами, збільшення виплат захисникам і захисницям повинно відбуватися з урахуванням рівня інфляції, тобто має бути індексація таких виплат.

Джерело: Апостроф

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook