«План перемоги» Зеленського нереальний: історик пояснив чому

За його словами, Україні слід зрозуміти, що буде її стратегічною перемогою

«План перемоги» президента України Володимира Зеленського є нереальним, адже наразі незрозуміло, як можна повернути кордони 1991 року та примусити Росію сісти за стіл перемовин.

Таку думку доктор історичних наук, професор Українського католицького університету Ярослав Грицак висловив в інтерв'ю DW.

- Щодо плану Зеленського, здається, вже немає сумнівів, що він нереальний. Тому що ми не бачимо, як можна повернути кордони 91-го року. Зараз, у ці місяці.

 

Тобто йдеться про те, щоб зробити радикальну зміну, щоб повернути кордони 91-го року. Я не кажу, що ми від цього повинні відмовлятися. Це – дальша перспектива, яка може тривати рік-два-три-п’ять-десять.

 

Але ми розуміємо, що для України це критичний час, бо Росія має більше ресурсів і вона буде вести війну на виснаження далі. І тоді ціна перемоги буде дуже висока. Треба мати якийсь реальний план. Реальний план перемоги, – розповів професор УКУ.

Він також прокоментував заяви Зеленського про те, що необхідно примусити Росію сісти за стіл перемовин.

- Я не бачу зараз, як можна примусити сісти Росію. От про це йдеться, цей план. Він не виглядає зараз реальний, тому що час працює на Путіна зараз, – зазначив Грицак.

На його думку, натомість Україні слід зрозуміти, що буде її стратегічною перемогою.

- Я вважаю, що стратегічною перемогою України є вхід в НАТО – це дуже важливо. Ну і в європейську унію, якомога швидше.

 

Це означає багато речей, зокрема вхід у зону миру. Бо Європа – це зона миру зараз, – зауважив історик.

Він припустив, який вигляд могло б мати потенційне перемир’я у війні на сьогодні:

-В кращому випадку, це буде йтися про якийсь «Мінськ-3» чи «Мінськ-4». Припинення вогню, замороження конфлікту на якийсь час. Ми ж усі розуміємо, що буде не мир, а перемир’я.

 

І тут стратегія має полягати в тому, що Україна в цей час має готуватися до нової війни, або робити все так, щоб Путін більше не захотів. Не те, що не захотів, – не зміг воювати з Україною.

Джерело: ТСН

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook