Пісні гарніри: ТОП-5 найсмачніших рецептів

Піст — це не привід обмежуватися одноманітною їжею. Не забувайте імпровізувати. Комбінуйте різні продукти, інгредієнти, приправи. І навіть звичні каші та рагу можуть стати коронною стравою, якщо проявити фантазію.

1. Пісний рис з овочами «Рататуй»

Такий рис підійде як окрема страва в піст, або як святковий гарнір, адже він апетитно й красиво виглядає на столі й виходить дуже смачним. Рис з овочами – дуже проста, швидка в приготуванні й ситна страва. І хоча він вегетаріанський, проте смакує не гірше, ніж плов із м’ясом! Адже широка палітра овочів робить його неймовірно смачним.

Підійдуть заморожені броколі, цвітна капуста, консервована кукурудза, консервований болгарський перець та навіть пекінська капуста.

Інгредієнти:

  • 2 склянки - рису,
  • 2 - морквини,
  • 1 - цибулина,
  • 1 - кабачок,
  • 2 жмені - замороженого зеленого горошку,
  • 150-200 г - замороженої спаржевої квасолі,
  • сіль, перець – до свого смаку,
  • карі,
  • прованські трави,
  • 2-3 ст. л. - соусу теріякі (можна соєвого чи бальзамічного густого соусу).

Рис відварити в підсоленій воді до напівготовності, до випаровування всієї рідини. Кабачки нарізати шматочками довільної форми, але не дрібними (заморожені попередньо розморожувати не потрібно). Моркву нарізати півмісяцем та підсмажити на олії. Покласти подрібнену цибулю й пасерувати до її прозорості.

Додати заморожені овочі. Готувати все разом кілька хвилин до напівготовності овочів. Тоді додати рис та соус. Перемішати й додати сіль, перець, карі та пряні трави. Зменшити вогонь до мінімуму й готувати під кришкою до готовності близько 10 хвилин.

Овочів і рису у страві має бути приблизно однакова кількість, а коли варитимете рис, то орієнтуйтеся на стандартну пропорцію – на одну частину рису беріть дві частини води.

2. Тушкована капуста з квасолею

Дуже смачна страва для любителів оригінальних гарнірів. Квасоля і капуста ідеально доповнюють одне одного. Особливо страва стане в пригоді тим, хто дотримується постів, вегетаріанства.

Інгредієнти:

  • 250 г - сухої квасолі,
  • 1 - середня головка капусти,
  • 2 - цибулини,
  • 2 - морквини,
  • 3 ст. л. - томатної пасти,
  • 1 склянка - томатного соку (краще домашнього, але можна води або овочевого бульйону),
  • сіль, суміш перців мелена,
  • 1 ст. л. - цукру,
  • паприка, мускатний горіх,
  • зелень кропу,
  • лавровий листок,
  • олія для смаження.

Попередньо замочену на ніч квасолю відварити до готовності. Відкинути на друшляк і промити окропом. Капусту тонко нашаткувати й трішки вим’яти із сіллю. Цибулю нарізати кубиками, моркву натерти на тертці. Спасерувати овочі на олії із додаванням цукру до прозорості цибулі.

Додати на сковорідку капусту й підсмажити все разом до рум’яності. Додати томатну пасту, перемішати та готувати ще декілька хвилин. З’єднати тушковані овочі з готовою квасолею в гусятниці або чавунному казанку, додати подрібнену зелень кропу.

Посолити, поперчити, додати спеції й лавровий листок. Ретельно перемішати, влити склянку томатного соку й поставити на маленький вогонь тушкуватися. Готувати близько 20-25 хвилин. 

3. Картопля, тушкована з овочами та печерицями

Швидка, не клопітка й дуже смачна страва, якою можна ласувати не лише в піст. Така картопелька легка, корисна, готується на «раз-два» і чудово урізноманітнює пісне меню.

Інгредієнти:

  • 300 г - печериця (чим дрібніші, тим краще),
  • 5 - картоплин,
  • 1 - цибулина,
  • 1 - морквина,
  • 1 - цибуля,
  • 2-3 зубки - часнику,
  • 200 г - консервованих томатів у власному соку,
  • зелень для подачі,
  • чорний перець,
  • оливкова олія,
  • сіль, дрібка цукру,
  • паприка, лавровий листок.

Гриби розрізати навпіл і злегка підсмажити на олії. Додати подрібнену кубиками цибулю та пластинки часнику. Потім покласти в сковорідку терту моркву. Готувати все разом протягом 10 хвилин. Додати цибулю. Перемішати. Додати томати, посолити, поперчити, присипати цукром та спеціями і тушкувати все до готовності. 

Картоплю почистити й нарізати кубиками. Скласти в гусятницю. Вилити до картоплі овочево-грибну суміш. Перемішати, покласти лавровий лист. Накрити кришкою й відправити в духовку при 200ºС. Тушкувати до готовності, не забуваючи час від часу розмішувати. Подавати, посипавши зеленню кропу.

4. Лимонний рис із горошком

Швидка в приготуванні й дуже свіжа на смак пісна страва. Родзинка цього гарніру в лимоні. Його потрібно обов’язково попередньо заморозити, оскільки свіжий лимон може гірчити в готовій страві.

Інгредієнти:

  • 2 повні склянки - готового вареного рису
  • 1 - цибулина,
  • 1 велика - морквина,
  • 200-250 г - замороженого горошку,
  • 2 - болгарських перці,
  • 1 - заморожений лимон
  • сіль, перець до свого смаку,
  • дрібка цукру,
  • карі, куркума,
  • 1-2 ст. л. - оливкової олії.

Рис зварити до готовності як зазвичай для гарніру. На сковорідці розігріти оливкову олію та обсмажити порізану дрібними кубиками цибулю 1-2 хвилини. Потім додати нарізану брусочками моркву. Болгарський перець порізати півкільцями чи довгими смужками.

Коли морква та цибуля будуть майже готовими, додати в сковорідку перець. Посолити, поперчити, додати цукор та смажити до м’якості. Горошок розморозити наполовину. Додати його до готової засмажки, перемішати та готувати разом 2-3 хвилини.

Потім викласти до овочів готовий рис. Додати карі та куркуму, все знову ретельно перемішати. Потримати на вогні ще 1-2 хвилини. Готову страву викласти на порційні тарілки й зверху натерти на дрібній тертці заморожений лимон(розморожувати попередньо не потрібно). Подавати відразу.

5. Печена картопля по-прованськи

Ніжна всередині та з ароматною скоринкою зовні. Мінімум витрат та клопоту, максимум користі та смаку. Рецепт дуже простий, дешевий і швидкий. 

Інгредієнти:

  • картопля (скільки поміститься на ваше деко для запікання),
  • оливкова олія (на «око», щоб вистачило для змащування картоплі з обох боків),
  • часник (на смак),
  • коріандр, мускатний горіх, паприка,
  • суміш перців, сіль,
  • прованські трави.

Налити в невелику миску олію. Додати трави, спеції, вичавлений через прес часник, сіль. Ретельно перемішати й дати настоятися, періодично помішуючи. Почистити й помити картоплю. Нарізати її часточками  - на двоє-четверо, дуже смачно, коли картопля дрібненька й ціленька, можна ретельно помити шкірку і запікати часточками просто так).

Вимішати картоплю в олійному соусі. Викласти картоплю на деко для запікання, нічим не змащуючи його. Поставити запікатися в духовку при температурі 200°C 25-35 хвилин, залежить від розміру шматочків картоплі.

Смачного!

Повідомляє - Затишок

Наші новини у Тelegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4 

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook