Перевірений рецепт домашнього квасу: справжня літня класика за мінімум часу

Готуємо напій на дріжджах

Шеф-кухар Євген Клопотенко поділився своїм перевіреним рецептом домашнього квасу, який користується великою популярністю в його ресторані. Приготування квасу вдома, як зазначає Клопотенко, є напрочуд простим процесом, доступним кожному.

Інгредієнти:

  • Житній хліб — 400 г
  • Цукор — 70 г
  • Живі дріжджі — 2 г 
  • Вода — 2,5 літра

Готуємо хлібну основу. Наріжте житній хліб невеликими кубиками, приблизно 1,5 на 1,5 см.

Розкладіть нарізаний хліб на сухій пательні (без додавання олії) та підсушіть до утворення твердої скоринки. Це додасть квасу характерного кольору та аромату.

Візьміть невеликий шматочок живих дріжджів (2 г) і розкришіть їх руками у миску. Чим дрібніше ви їх подрібните, тим краще вони розчиняться. Додайте до дріжджів близько 100 мл води і 2 столові ложки цукру. Добре перемішайте, щоб цукор повністю розчинився, і залиште суміш на деякий час, щоб дріжджі «ожили».

Перекладіть підсушені хлібні кубики у чисту трилітрову банку з кришкою, що закручується. Влийте туди активовані дріжджі з цукром. Додайте решту цукру.

Долийте воду до самого верху банки, легко перемішайте вміст.

Нещільно закрийте банку кришкою (щоб повітря могло виходити) і залиште її бродити за кімнатної температури. Час приготування квасу залежить від температури довкілля: у спекотну погоду процес може зайняти мінімум часу — від 1 до 4 днів. Чим довше ви витримуватимете квас, тим більш насиченим та різким буде його смак.

Коли квас досягне бажаного смаку, процідіть його через сито, застелене марлею, у чисту ємність. Одразу ж перелийте готовий квас у скляні банки з кришками і поставте в холодильник. Домашній квас можна зберігати в холодильнику до 10 днів.

Джерело: tsn

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook