Не їжте цього: п’ять найшкідливіших поєднань продуктів
Такі поєднання ускладнюють травлення та можуть погіршити самопочуття
Алкоголь і кофеїн
Алкоголь — це седативний засіб, тоді як кофеїн має збуджуючий ефект. Коли ці два інгредієнти поєднуються, кофеїн може маскувати ефект алкоголю, що призводить до того, що людина споживає більше алкоголю, ніж планувала. Це підвищує ризик зневоднення, перевантаження печінки і погіршує травлення.
Якщо ви вживаєте алкоголь, уникайте кавових коктейлів або напоїв з енергетичними напоями. Натомість оберіть воду або соки для розведення алкоголю.
Молоко і цитрусові
Молоко та цитрусові, наприклад апельсиновий сік, часто викликають подразнення шлунку, особливо у дітей. Кислота з цитрусових може згорнути молочний білок, що ускладнює його перетравлення.
Випивайте молоко окремо, через деякий час після вживання цитрусових продуктів або вибирайте рослинні альтернативи для поєднання з фруктами.
М’ясо і картопля
М’ясо містить білок, а картопля — багатий вуглеводами продукт. Білки та вуглеводи потребують різних ферментів для перетравлення, і їх спільне вживання може ускладнити травлення, призводячи до здуття та дискомфорту.
Поєднуйте м’ясо з овочами (наприклад, з броколі, шпинатом, або спаржею), а картоплю — з легкими рослинними білками, як-от квасоля або сочевиця.
Фрукти після їжі
Фрукти швидко перетравлюються, тоді як важка їжа може залишатися в шлунку довше. Вживання фруктів після основного прийому їжі може призвести до бродіння та здуття, що спричинює дискомфорт.
Вживайте фрукти окремо, як перекус між прийомами їжі, або принаймні за 30 хвилин до основного прийому.
Боби і молочні продукти
Бобові культури, такі як квасоля та сочевиця, важко перетравлюються, а у поєднанні з молочними продуктами це ще більше ускладнює травлення. Така комбінація може призвести до здуття та газоутворення.
Уникайте змішування бобових з молочними продуктами. Замість цього поєднуйте їх з овочами або злаковими, як-от рис або кіноа.
Радіо Трек: НОВИНИ