Не тільки паски: 6 традиційних страв, які завжди готують на Великдень
Цього дня завершується Великий піст, тому на столі з'являється багато ситних та жирних страв
Вже наступної неділі, 5 травня, в Україні святкуватимуть Великдень. До цього свята зазвичай печуть паски та фарбують яйця. Однак це не все.
За традицією, є ще декілька страв, які кожна господиня має подавати до святкового столу.
Саме на Великдень закінчується Великий піст, і всі, хто його дотримувався, можуть починати повертати у своє меню м'ясо та ковбаси. Тож на святковому столі традиційно виставляється ковбаса, буженина та холодець.
6 страв на Великдень, які мають бути на святковому столі
Великодній хліб (паску) зазвичай випікають із родзинками, горіхами або цукатами і покривають білою глазур'ю, покриваючи їстівними кольоровими присипками.
Паска – символ Воскресіння Христа, ставиться посередині столу.
Сирна паска зазвичай має форму усіченої піраміди, символізуючи Труну Господню, з літерами ХВ – Христос Воскрес. Також на ній можуть бути зображення тростини, хреста, квітів, паростків пшениці, що проросла, або списа, що символізує страждання Ісуса Христа.
Яйця заведено фарбувати у різні кольори. Часто їх обгортають у спеціальні наклейки або ж розмальовують вручну. Найкраще відбирати яйця однієї форми.
З натуральних барвників вибирають лушпиння цибулі, буряковий сік або куркуму.
Буженину зазвичай готують з хорошого м'яса - свинини чи телятини - вирізка, окіст або лопатка.
Запікають м'ясо зі спеціями та часником, часто - за особливим сімейним рецептом, аби ця страва була дійсно святковою.
Домашня ковбаса буде прекрасним доповненням до святкового столу на Великдень.
Аби вона не вийшла сухою, краще брати жирне м'ясо і додавати вершки.
Холодець, який ми звикли готувати на Різдво, заведено подавати до столу й на Великдень.
Найчастіше його роблять із курки, яловичини або ж свинини - на власний смак.
Джерело: today.ua
Радіо Трек: НОВИНИ