Не кожен може пекти паски на Великдень: відома причина і обмеження

Це потрібно, щоб святковий хліб вдався

Великдень наближається, а разом із ним — і час для випікання святкових пасок. Українські господині активно шукають найкращі рецепти, щоб приготувати ароматну, ніжну випічку. Проте одного лише рецепта недостатньо.

Є певні моменти щодо правильного дня випікання і того, хто НЕ може пекти паску.

Здавна вважалося, що жінкам у критичні дні не варто братися за приготування паски. За народними віруваннями, це може негативно вплинути на якість випічки - тісто не підніметься, а смак буде гіршим.

Ще один забобон стосується вагітних жінок.

У давнину вважали, що майбутнім мамам краще не займатися приготуванням паски. Чому саме? Однозначного пояснення немає, але, ймовірно, це пов’язано із загальним ставленням до вагітності як до особливого, а іноді й таємничого періоду.

У який день найкраще пекти паску?

Особливу увагу приділяли вибору дня для випікання. Категорично заборонено готувати паску у Страсну п’ятницю - день скорботи за розп’ятим Ісусом Христом. Вважалося, що в цей день тісто не підніметься, а випічка вийде невдалою.

Натомість сприятливими днями для приготування пасок вважали:

  • Середу
  • Четвер
  • Суботу

У будь-який з цих днів можна сміливо братися за випікання, головне — робити це з чистими помислами, у спокійній атмосфері. В народі вірили, що під час приготування не можна лихословити, сваритися чи думати про погане, інакше паска може не вийти.

Джерело: lux.fm

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook