Найдорожче за 7 років: В Україні різко зросла ціна на популярний овоч

Його їдять всі

В Україні здорожчала картопля. Нині фермери пропонують овоч на продаж по 15-20 грн/кг, що в середньому на 18% дорожче, ніж тижнем раніше. При цьому поточні гуртові ціни є найвищими, щонайменш, за останні 7 років. Про це повідомляє EastFruit.

Зазначається, що попит на продукт нині суттєво перевищує пропозицію. При цьому більшість виробників вважають за краще закласти максимальні обсяги якісної картоплі для тривалого зберігання. На їхню думку, «нинішня ситуація на ринку картоплі сприятиме й подальшому зростанню цін».

- Підвищення цін збіглося з початком масового збирання пізніх сортів картоплі в місцевих господарствах. Сьогодні фермери пропонують до продажу порівняно невеликі обсяги цієї продукції, основну частину вирощеної картоплі вони закладають на зберігання, – пояснили аналітики.

Також вони зазначили, що на ринок продовжують надходити повідомлення «про різке зниження виробництва картоплі у господарствах населення» північних та центральних регіонів України.

Нині гуртові ціни на картоплю в Україні є найвищими, щонайменш, за останні 7 років. Причиною такого явища є посуха.

Максимально негативний вплив справила спекотна посушлива погода практично на всій території України протягом усього липня поточного року – констатували експерти.

Скільки коштує картопля на ринку

Керівниця відділу маркетингу ринку великого гуртового ринку «Шувар» Тетяна Попович розповіла, що наразі вартість овочів на ньому складає 17,3 грн/кг, що на 147% більше за ціну торік, яка в цей час становила 7 грн/кг.

За її словами, це може бути пов'язане із витратами на логістику та початком сезону збору пізніх сортів, «які традиційно дорожчі». Крім того, вона наголосила, що наразі ситуація з картоплею в Україні стабільна.

- Урожай картоплі 2024 року виглядає досить стабільним, незважаючи на попередні побоювання щодо погодних умов, особливо посухи в серпні. Однак варто зазначити, що окремі регіони все ж таки можуть відчути зменшення врожайності через погодні аномалії, – йдеться у повідомленні.

Джерело: Патріоти України

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook