Напої, які категорично не можна вживати людям з хворим шлунком
Адже це тільки погіршить самопочуття
Людям з чутливим шлунком слід обережно ставитися до харчування та напоїв зокрема. Наприклад при діагностованій виразці шлунку, є ціла низка напоїв, які не можна вживати, каже лікар із США Люсія Гарсія.
У групі ризику – кислі фруктові соки. Вони змінюють кислотність шлункової кислоти.
Шлункова кислота - водяниста безбарвна рідина, що виділяється парієтальними клітинами слизової оболонки шлунка. Кислота відіграє дуже важливу роль у перетравленні їжі, вона може розщеплювати їжу, вбивати бактерії та сприяти перетравленню їжі, - каже Гарсія.
Але зауважимо, що травній системі однаково шкодить замало та забагато шлункової кислоти.
Коли секреція шлункової кислоти занадто низька, людина втрачає апетит, відчуває здуття, має діарею або закреп тощо.
А надмірна кількість шлункової кислоти роз’їдає слизову оболонку шлунка та дванадцятипалої кишки, що призводить до виразки шлунка та дванадцятипалої кишки.
Зокрема, лимонний сік містить багато лимонної кислоти. Це дуже кисла рідина, яка буде стимулювати секрецію шлункової кислоти, а велика кількість шлункової кислоти погіршить стан хворих на виразку.
Тому пацієнтам з виразкою слід уникати вживання кислих напоїв, таких як:
- лимонний сік,
- апельсиновий сік,
- яблучний сік,
- виноградний сік тощо.
Джерело: РБК - Україна
Радіо Трек: НОВИНИ