Набір для виживання: продукти, які варто мати під рукою

Те, що довго зберігається і легко готується

Гастроентузіастка Аврора Огородник склала список продуктів, котрі завжди варто мати вдома.

Перелік укладено на основі досвіду людей, що пережили окупацію

Є одна помилка, яку при складанні таких списків роблять практично всі: забувають, що може не бути не лише продуктів, а й умов для їх приготування.

До речі, в США існує ціла індустрія з продажу Survival Kits (набір для виживання). Ясно, що вони позиціонуються, як запас на випадок природних катаклізмів, але з початком повномасштабної агресії Росії в Україні продажі таких кітів зросли — світ реагує на загрозу ядерної війни.

Зараз багато хто робить запаси «про всяк випадок», що не дивно. Є чотири важливі умови потрапляння продуктів у цей перелік:

  1. можливість зберігання без холодильника
  2. порційне упакування
  3. легкість та швидкість приготування
  4. висока калорійність та поживність

Звичайно, в усіх є свої смакові вподобання, але базові речі на те й базові, щоб маючи їх за фундамент, будувати своє власне меню. Тож, пройдімось саме по них.

Як ви готуватимете їжу, якщо газу, електрики та води не буде?

Вже зараз потрібно купити або збудувати гриль/мангал, зробити запаси дров та вугілля, або придбати туристичну газову плитку/горілку та газові балони для неї. А краще — мати усе це.

Додатково варто подумати про ємкості для приготування їжі (каструлі різного об'єму, скороварки, пательня, чайник/джезва), ножі та мусат для їх заточки, дошки для нарізання, спатула та велика ложка для помішування, черпак.

Посуд — на ваш розсуд, одноразовий або багаторазовий (у цьому випадку найкраще — металевий, емальований), виделки, ложки.

Дуже важлива річ — запаси питної та технічної води

Варто закупити або залити у ємкості питну воду, а також подумати про збір та зберігання технічної.

Варто спланувати, що саме і як ви збираєтесь готувати

Буде дуже корисно, якщо ви пройдете всі етапи приготування кожної страви, уявно або реально, щоб краще зрозуміти, що вам для цього буде потрібно.

Наприклад, за умови обмеженого часу та ресурсу, замість засмажки у суп або м’ясну страву просто прийміть те, що будете додавати сухі суміші або бульйонний концентрат. 

Основу запасу мають складати:

  • бульйонні концентрати
  • швидкорозчинні супи та пюре
  • сухе молоко (тваринне/рослинне)
  • м’ясні та рибні консерви (зверніть увагу на маленькі упаковки паштетів)
  • локшина та крупи швидкого приготування (спробуйте різноманітну азійську локшину)
  • дегідровані та консервовані овочі та фрукти
  • сушені м’ясо/риба
  • в’ялене/копчене сало, а ще краще — солонина
  • горіхи та горіхові пасти
  • насіння
  • олії
  • шоколад
  • сухофрукти
  • мед
  • енергетичні батончики
  • мюслі, готові сніданки
  • дитяче пюре
  • цукор, сіль та спеції
  • кава у зернах та розчинна, чай у пакетиках та пачках.

Для поновлення енергії та сил найкращими як для зберігання, так і для споживання, залишаються рис та бобові - нут, фасоля, різноманітні боби. 

Джерело: НВ

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook