На Рівненщині - ботулізм

Це перший випадок недуги цього року

На ботулізм захворів житель Малолюбашанської територіальної громади. Перед цим він їв сиру річкову рибу.

Про це повідомили з Рівненського обласного центру контролю і профілактики хвороб. І нагадали симптоми ботулізму:

  • порушення зору (двоїння або туман в очах),
  • невиразність мови,
  • ослаблення ковтального рефлексу,
  • відчуття сухості в роті,
  • нудота,
  • м'язова слабкість.

У важких випадках може настати смерть від дихальної недостатності. Тому при появі симптомів недуги потрібно негайно звертатися до лікаря. 

Захворіти на ботулізм ризикує людина, яка вжила продукт, на якому лишилися часточки ґрунту. Найчастіше це

м’ясні або рибні домашні консерви, сировина для яких була погано вимита, неправильно/недостатньо термічно оброблена, транспортувалися або зберігалися неналежним чином,

 

а також в’ялена, копчена, солена риба.

 

Щоб запобігти хворобі, треба

  • старанно мити руки та посуд;
  • не вживати підозрілі продукти;
  • воду перед вживанням кип'ятити,
  • викидати консерви з випуклістю дна, що вказує на бомбаж, а також з  бульбашками газу після відкриття банки;
  • рибу перед засолом у домашніх умовах очищати від нутрощів, ретельно промиваючи зовнішню й внутрішню поверхні;
  • не консервувати гриби у герметично закриті банки в домашніх умовах, бо їх складно добре вимити від мікрочастинок ґрунту;
  • не купувати продукти на стихійних ринках з рук у приватних осіб.

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook