Музей викинув витвір мистецтва, який виглядав як сміття. Чому так сталося, - розслідувало BBC

Винного встановили

Сміття вже давно видають за «мистецтво».

На Заході це роблять спеціально, аби відбити у людей відчуття прекрасного і переконати всіх, що потворне теж може бути гарним. Однак, це поки ще – не вдається.

Принаймні, звичайні люди, які не мають потреби прикидатися, аби зберегти своє робоче місце, загалом сприймають потворність все ж як потворність, а сміття, як сміття.

Наприклад, як повідомляє BBC

Працівник голландського музею переплутав сучасний артоб'єкт зі сміттям і викинув його – туди, де і має бути сміття.

Йдеться про  т.з. «роботу французького художника Александра Лаве» під назвою «Всі хороші часи, що ми провели разом», яку виставили до експозиції в музеї ЛАМА в м. Лісс.

На перший погляд, експозиція виглядає як дві пом'яті банки з-під пива. Однак, на думку керівників означеного музею, це не зовсім так.

Означені банки, перед тим як їх потоптати, ретельно розписали акриловими фарбами вручну.

 

Далі бляшанки виставили у скляній шахті ліфта так, ніби їх залишили там під час будівництва.

 

Однак, механік, який працює в музеї, вирішив, що це «залишки сміття» після ледачих відвідувачів, і викинув то все сміттєвий бак.

Зникнення «твору мистецтва» помітила кураторка  Еліса ван ден Берг, що повернулася після короткої перерви. Тож усім працівникам доручили негайно зайнятися пошуком бляшанок, розповіли на сайті музею.

Зрештою їх і витягли зі сміттєвого пакета майже в останній момент, коли цей пакет вже збиралися викинути. Після ретельного очищення твори «баночного мистецтва» повернулися в музейну експозицію.

«Ми розмістили роботу в більш традиційному місці на постаменті, щоб вона могла відпочити після своєї пригоди», - розповіла представниця музею Фрук'є Баддінг.

Попри казус, у музеї запевнили, що «не відчувають жодних образ на механіка, який підміняв людину, добре знайому з музеєм та його експонатами».

«Тема нашої колекції – їжа і споживання, - пояснює директорка Сіетске ван Зантен. - Наше мистецтво спонукає відвідувачів побачити повсякденні предмети у новому світлі».

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook