Морська, йодована та екстра: чи можна робити консервацію з такою сіллю

Українські господині не довіряють імпортній солі?

Через закриття підприємства «Артемсіль» в Україні виник ажіотаж через сіль. Оператори ринку запевняють, дефіцит солі скоро зникне, адже чимало країн вже везуть сіль в Україну.

Втім, найбільше переймаються господині, які готуються консервувати на зиму овочі. 

Господині переймаються, що консервація:

 

-  з сіллю екстра – до весни не достоїть, позриваються кришки

-  з морською сіллю – не вгадаєш скільки дати, раптом буде мало

-  з йодованою… питань ще більше

Проте морську сіль можна використовувати для консервації та маринування овочів. Вона має купу цілющих властивостей та переваг.

Переваги морської солі 

 У морській солі містяться 40 мікро- та макроелементів, які необхідні для здоров'я людини, найважливіші - це хлор, натрій, фосфор, калій, магній, цинк, селен, йод та інші. Тому консервація з морською сіллю корисніша, ніж зі звичайною.

В  морській солі в рази менше шкідливого нерозчинного осаду, ніж у кам'яній, що дозволяє довше зберігати консервацію. Морська сіль не містить каменів, бруду, в ній немає нерозчинних опадів.

 

Морська сіль не затримує воду в організмі людини, а навпаки виводить її. Тому після поїдання солінь у людини не буде утворюватися набряків, викликаних застоєм в організмі рідини через сіль.

При використанні в соліннях овочів і грибів, а також інших продуктів, морська сіль зберігає справжні смакові якості продуктів. Овочі виходять смачними та хрусткими.
Ідеальний варіант для консервації зелені, овочів, грибів. сіль великого або середнього дроблення.

Йодована сіль для консервацій 

Перестороги, що йодована сіль не підходить для консервацій і тривалого зберігання готового продукту – з минулого. Це пов’язано з тим, що для йодування солі раніше використовували йодид калію. Він швидко випаровувався при зберіганні та кулінарній обробці їжі, тому при засолюванні овочів смак та колір продуктів змінювався. Смак такої консервації змінювався, овочі втрачали консистенцію та форму, і загалом набували гіркоти. А інколи навіть могли бродити. Крім того, термін придатності такої консервації був вкрай обмеженим.  

Зараз виробники йодують сіль йодатом калію.

Це стабільна речовина, яка не руйнується при тривалому зберіганні та термічній обробці. Новий спосіб йодування дозволив  виробникам збільшити термін придатності такої солі до 9 місяців. Ця сіль не впливає на колір, смак і консистенцію продуктів. 

Її можна використовувати для консервації.

Джерело: ТСН

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook