Морква цього року переплюне картоплю: попри ціни, мешканці Рівненщини матимуть продовольчу безпеку

Хоча коштуватимуть традиційні овочі дорожче ніж торік

Продовольча небезпека мешканцям Рівненщини не загрожує. Попри не високі врожаї через посушливу літню погоду, цих запасів вистачить аби забезпечити потреби краян. 

Більшість населення зробили добрі запаси картоплі на зиму, і зараз цей овоч переважно закуповують на переробку та в заклади громадського харчування.

 

Крім того, на ринку достатньо імпортної картоплі. Її ціна може підскочити з настанням перших серйозних морозів, втім не критично, запевняють в Асоціації фермерів Рівненщини.

 А от морква цього року може подорожчати значно більше картоплі. Уже зараз у супермаркетах вона коштує близько 31 гривні за кілограм. Імпортної небагато, а у місцевих виробників - не врожай.

Загалом, позбутися впливу посушливої погоди фермери Рівненщині могли б завдяки впровадженню крапельного поливу, але для багатьох це й досі дуже дорога технологія.

Натомість капуста зараз набирає від 50 копійок до гривні на кілограмі щотижня. Ситуацію може стабілізувати поява на ринку імпортної капусти, але зазвичай її багато не привозять. Проте аграрії Рівненщині запевняють, що наступного року висадять більше капусти, тож наступного року капуста буде доступнішою. 

Найбільш стабільним овочем борщового набору є цибуля. Її цього року достатньо, і навіть у роздріб ціна є досить доступною, близько 11 гривень за кілограм.

Ціни на корми - формують ціну на свинину. Ситуація типова для всієї країни й Рівненщини зокрема. Проте, якщо більшість регіонів відчувають брак кормової бази через посушливе літо, найбільше кукурудзи, то на Рівненщині й в сусідніх західних областях зернових для тварин достатньо.

Ба більше, відновили в області й поголів'я свиней, яке було в дефіциті на початку повномасштабного вторгнення.

Крім того, на південь області невдовзі релокують господарство з Сум, це корівник на 3000 голів. Тож в області зросте й виробництво молока, попит на яке через заборону використання трансжирів у харчовій промисловості - постійно зростає.

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook