Молочний контраст: сир дешевшає, а масло б’є цінові рекорди
Що сьогодні найдорожче у холодильнику українця
В Україні ціни на молочні продукти залишаються високими, хоча окремі види свіжої продукції та сирів за останній місяць дещо подешевшали. Про це повідомив аналітик Асоціації виробників молока Георгій Кухалейшвілі.
- Вартість молочного ряду у вітчизняних супермаркетах утримується на високому рівні через зростання витрат виробників на електроенергію, – зазначив він.
Згідно з даними асоціації:
- Молоко пастеризоване жирністю до 2,6% у плівці коштує в середньому 47,61 грн/кг, що на 1% дешевше, ніж місяць тому, але на 20% дорожче, ніж торік.
- Кефір 2,5% жирності у плівці продається по 57,16 грн/кг, що на 1% більше, ніж минулого місяця, і на 17% дорожче, ніж рік тому.
- Сметана 15% жирності у стаканах коштує 189,99 грн/кг, що на 1,5% дорожче, ніж у жовтні, і на 21% більше, ніж торік.
- Питний йогурт жирністю 1,6–2,8% у пляшках у середньому коштує 114,49 грн/кг, що на 1,1% дешевше, ніж місяць тому, але на 16% дорожче, ніж рік тому.
- Сир кисломолочний 9% жирності коштує 288,91 грн/кг, що на 2% менше, ніж у попередньому місяці, та на 15% більше, ніж торік.
- Вершкове масло жирністю 72,5–73% продається по 588,80 грн/кг, що на 0,4% дорожче, ніж місяць тому, і на 18% дорожче, ніж рік тому.
- Сир “Український” 50% жирності коштує 603,46 грн/кг, піднявшись у ціні на 2,2% за місяць і на 22% за рік.
Отже, попри незначне здешевлення окремих позицій, загалом молочні продукти в Україні залишаються дорогими, а їхня вартість продовжує зростати у річному вимірі.
Радіо Трек: НОВИНИ