Мінсоцполітики бачать перспективу покращення демографічного прогнозу на 5 мільйонів українців

Зараз на підконтрольній Україні території проживає близько 31 мільйона осіб 

25 мільйонів людей - такий прогноз щодо населення в Україні у 2040 році озвучила перша заступниця міністра соціальної політики Дарія Марчак.

Через повномасштабну війну Росії українці як нація старіють прискореними темпами. Так, нині на підконтрольній території України проживає близько 31 млн населення, ще 5 млн — за кордоном і до 5 млн — на тимчасово окупованих територіях.

У нас негативні тенденції щодо перспектив кількості населення. ... Але є хороша новина: якщо добре підійти з тими викликами, які у нас є, ми можемо покращити прогноз щодо кількості населення на 5 млн громадян, - розповіла заступниця міністра.

Щоправда, якими саме шляхами збираються покращувати демографічну ситуацію поки не зрозуміло. Чи йдеться про створення комфортних умов в країні для збільшення народжуваності, чи примус іноземних партнерів до створення умов для повернення українців. 

Народжуваність зараз і справді не найкраща. За даними Міністерства юстиції, за перше півріччя 2024 року в Україні народилось 87 655 дітей, що на 9% менше, ніж за аналогічний період минулого року.

При цьому зафіксовано 250 972 смертей. Таким чином, на одного новонародженого громадянина припадає троє померлих.

Джерело: УНІАН

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook