Коли розпочинається різдвяний піст за новим календарем?

Відома дата

З 1 вересня ПЦУ перейшла на новоюліанський календар, згідно з яким Різдво тепер буде святкуватися 25 грудня (раніше - 7 січня).

Відповідно різдвяний піст у 2023 році почнеться за 40 днів до святкування Різдва, тобто 15 листопада (раніше - 28 листопада). 

 

Дати Різдвяного посту

У народі піст за 40 днів до Різдва називають Пилипівкою, бо він починається на наступний день після дня вшанування святого апостола Пилипа. На Пилипа - останній день, коли допускаються на столі страви з м'яса та молочні продукти.

Піст розпочнеться 15 листопада й закінчиться 24 грудня. За старим календарем різдвяний піст починається 28 листопада й закінчується 6 січня, напередодні Різдва за юліанським календарем.

Умовно Різдвяний піст розділений на три етапи:

  • З 15 листопада до 6 грудня
  • З 7 грудня до 18 грудня
  • З 19 до 24 грудня

Кожен з цих етапів відрізняється різними правилами щодо харчування.

У перші три тижні посту дозволено їсти рибу та пити вино по вівторках, четвергах, суботах та неділях. У понеділок мають бути на столі гарячі страви без масла чи олії, а у середу та п'ятницю - сухоїдіння.

Наступні 10 днів харчування змінюється. У понеділок - рослинна їжа без жирів. У вівторок та четвер можна додавати жири. В середу та п'ятницю - сухоїдіння. На вихідних можна додати у раціон рибу, олію та вино.

Останній тиждень має більш суворі заборони. У вівторок та четвер можна їсти гарячі страви, але без жирів. Жири можна додавати тільки у вихідні (субота та неділя). Понеділок, середа та п'ятниця - сухоїдіння.

Забороненими є такі продукти: яйця, молочна продукція (сир, сметана, молоко, вершки, йогурт, вершкове масло), м'ясні бульйони, м'ясо.

Дозволяється їсти фрукти та овочі, гриби, каші, мед, горіхи, бобові.

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook