Як обрати смачний кавун: дев'ять ознак стиглої ягоди
Пропонуємо вам кілька підказок, які допоможуть обрати найсмачніший кавун
Розмір – середній
Вибираючи кавун, не женіться за розміром. Ідеально смакують кавуни середньої величини — кілограмів 5-7. Величезні кавуни можуть мати надлишок добрив.
Бойове забарвлення
Кавун має бути контрастним. Темні і світлі смуги мають бути максимально чітко позначені. Чим темніші смуги, тим ягода має більше поживних речовин.
Помірно сухий хвостик
Хвостик має бути сухим, але не відірваним. Занадто сухий хвостик означає, що кавун відвезли з баштану багато тижнів тому. Але сухим хвостик міг стати і після того, як його насильно відрізали і він висох «по дорозі». Тому дивитися треба на місце його переходу в кавун. Хвостик проростає з так званого «ґудзика». Краї цього ґудзика мають бути сухими. А от мокрий зелений хвіст — гарантія незрілого плода.
Тверда кірка
Кірка повинна бути дуже твердою. Якщо кавун стиглий, кірку відколоти нігтем ви не зможете. Якщо ж кірка коричнева і волога — кавун переріс.
Кавун повинен резонувати
Стиглий кавун має резонувати. Адже м'якоть зрілого плоду має мікропорожнечі. По кавуну треба постукати: покласти на долоню лівої руки, а правою рукою постукати його у бік. Він повинен віддаватися в лівій руці.
«Хлопчик» чи «дівчинка»
«Дівчаток» вважають смачнішими — вони солодші і мають менше кісточок. У «хлопчиків» низ опуклий, а кружечок на ньому маленький. У «дівчаток» низ більш плаский, а кружечок широкий.
Пляма має бути не біла
На місці контакту кавуна з землею (утворюється, якщо кавун встиг дозріти на грядці) має бути пляма. Її колір має бути насичено-жовтим або, ще краще, темно-оранжевим, але не білим.
Стиглий кавун не тоне
Щоб перевірити кавун на стиглість, його можна кинути у воду, якщо спливе — плід стиглий.
Ніяких жилок
М’якоть смачного кавуна має бути однорідною. Жовтуваті жилки можуть свідчити про не найкращу якість ягоди.
Джерело: 24 канал.
Радіо Трек: НОВИНИ