Із кісточками чи без: Які мандарини корисніші для організму

Кісточки в мандаринах корисні для здоров'я

Багато людей навіть не здогадуються, що кісточки мандаринів — корисний і навіть лікувальний продукт. У їхньому складі не тільки рослинні та ефірні олії, а й калій, кальцій, магній, вітамін С і найзагадковіший вітамін В17, розповіли експерти.

 Вітамін В17 — ціаногенний глікозид, що діє в малих дозах як цитостатичний препарат. Саме він гальмує ріст і вбиває ракові клітини та клітини зі зміненою генетичною структурою ДНК, які потенційно можуть стати раковими.

За словами медиків, з мандаринового насіння в організмі шляхом гліколізу утворюються мікродози ціаніду — найсильнішої отрути. Але в цьому випадку кісточки мандарина мають позитивний ефект.

Так, одна-дві штуки на день діятимуть як профілактика канцерогенезу, а десять-дванадцять — лікувальною дозою в разі онкології. Однак передозування може спричинити отруєння, особливо це стосується дітей.

Крім того, в кісточках є антиоксиданти, які зупиняють старіння організму, тобто запускають біохакінг. У косметології мандаринове насіння використовують у необмежених кількостях: його додають до пілінгів, гоммажів і скрабів.

За словами фахівців, завдяки фітонцидам та ефірним оліям засоби з цими кісточками ефективні в боротьбі з акне та розацеа.

Джерело

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook
Теги: мандарини