Хто кому має уступити дорогу? Цікава задача з ПДР для водіїв

Пройдіть тест та перевірте свої знання

Автор YouTube каналу «За!Правилами» поділився однією із задач ПДР. Вам потрібно добре розглянути картинку та відповісти, в якому порядку транспортні засоби проїдуть цю ділянку дороги. 

Варіанти відповіді:

  • Синій автомобіль, червоний, автобус.
  • Автобус, синій автомобіль, червоний.
  • Автобус, червоний автомобіль, синій.
  • Червоний автомобіль, синій, автобус.
  • Синій автомобіль, автобус, червоний.
  • Червоний автомобіль, автобус, синій.

Розбір задачі

Розпочнемо з автобуса. Він починає рух із зупинки, розташованої у виїзній кишені, що позначено знаком 5.45.1 (пункт зупинки автобуса). Попереду, вже після зупинки, ми бачимо білий автомобіль, який зупинився і змушує інші транспортні засоби виконувати об’їзд.

Це важливо, тому що згідно з пунктом 17.4, у населених пунктах, наближаючись до автобуса, мікроатобуса або тролейбуса, що розпочинає рух від позначеної зупинки, розташованої в кишені, водії інших транспортних засобів зобовʼязані зменшити швидкість, а в разі потреби зупинитися, щоб дати можливість маршрутному траспортному засобу розпочати рух.

Виходить, що водій синього автомобіля повинен дати дорогу автобусу, як і червоному авто, бо водій має намір змінити смугу руху. Згідно з пунктом 10.3, у разі перестроювання водій повинен дати дорогу транспортним засобам, що рухаються в попутному напрямку по тій смузі, на яку він має намір перелаштуватися. Тому він проїде дану ділянку останнім.

Тепер залишилось розібратись з автобусом та червоним авто. Водій білого авто зупинився з порушенням ПДР, адже забороняється зупинятись ближче, ніж за 30 метрів від посадкових майданчиків для зупинки маршрутних транспортних засобів.

Ми бачимо, що водій автобуса виїжджає з пункту зупинки, проїжджає декілька метрів і тоді об’їжджає біле авто, перелаштовуючись на смугу, якою їде червоний автомобіль. Тому тут знову вступає у дії той самий пункт 10.3.

Виходить, що правильна відповідь – 6.

Джерело: Главред 

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook