Готівка чи картка: у Нацбанку пояснили українцям, що зараз робити з грошима

Аби не втратити їх

Війна змінила плани всіх і кожен намагається зберегти своє фінансове становище від всеможливих ризиків. Експерти Нацбанку пояснили що краще – готівка чи гроші на картці.

Готівка чи карта?

Готівку треба зараз мати обов’язково. Вона знадобиться у першу чергу тим, хто живе у населених пунктах, де йдуть інтенсивні бойові дії. Там навіть, якщо у магазині є продукти, то термінал може не працювати. Тож, якщо є можливість зняти трохи грошей, то зробіть це.

Тим, хто перебуває у спокійніших частинах країни або планує виїзд закордон, краще тримати гроші на карті. Мережеві супермаркети, АЗС, аптеки, пошти мають термінали і працюють майже безперебійно. Розраховуючись картою, ви в тому числі мінімізуєте загрозу небезпеки людям, які поповнюють банкомати.

Що робити з грошима?

Кандидат економічних наук, доцент кафедри економіки Київського міжнародного університету Віталій Опанасюк каже, що в історії людства було багато війн, тому є й багато рецептів щодо того, що робити з грішми. Все залежить від того, на що ми самі розраховуємо.

Ось кілька варіантів, що робити з грошима сьогодні:

  • якщо гроші потрібні для міграції, виїзду за кордон — потрібно перевести в будь-яку валюту (долари, євро, фунти, злоті тощо);
  • якщо потрібно протриматись на окупованій території або в зоні військових дій — гроші конвертуємо в цигарки, консерви, борошно, цукор та інші матеріальні активи;
  • якщо грошей занадто багато в безготівковому вигляді, то можна купити військові облігації, також якісь матеріальні ресурси, що не втрачають якість та ціну;
  • якщо грошей занадто багато в готівковому вигляді — це складніше, перевозити готівку великому обсязі складно та небезпечно, але можна вкластися у криптовалюту, золото тощо.

Джерело: РБК-Україна

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook