ФОПам – приготуватися: вже 1 січня в Україні введуть нові правила. Кого чекають великі штрафи (ВІДЕО)

Юрист пояснив нововведення

З 1 січня наступного року в Україні всі фізособи-підприємці, які працюють зі споживачами, повинні будуть встановити реєстратори розрахункових операцій (РРО, касові апарати) та видавати чеки.

Це може вдарити по ФОПах, які незаконно користуються єдиним податком, а з іншого боку – дозволить українцям захистити свої права і дасть можливість повертати неякісний товар. Окрім того, скоротиться і рівень тіньової економіки, завдяки чому можна буде збільшити надходження до державного бюджету.

Нововведення, які запровадять з 2022 року, пояснив юрист Богдан Янків.

Для чого потрібні РРО?

Наразі ФОПи (крім окремих груп) можуть не використовувати правильний облік обороту або занижувати обсяги торгівлі, але залишатися на єдиному податку. І це при тому, що розмір єдиного податку здебільшого менший, ніж прибутковий податок із зарплати будь-якої медсестри чи вчителя. Багато ФОПів уже повинні перейти, наприклад, із другої на третю групу єдиного податку та платити до бюджету більше.

Після встановлення РРО всі дані автоматично надходитимуть податківцям, тому приховувати свій виторг більше не вдасться.

Які вимоги існують:

  • Перша група єдиного податку: до 1 млн виторгу (167 мінімалок), без найнятих співробітників. Податок – 10% прожиткового мінімуму (227 грн);
  • Друга група єдиного податку: до 5 млн виторгу (834 мінімалки), до 10 найнятих співробітників. Податок – 20% мінімалки (1200 грн);
  • Третя група єдиного податку: до 7 млн грн виторгу (1167 мінімалок), необмежена кількість працівників. Податок – 5% від виторгу (або 3% для платників ПДВ).

Загалом в Україні працює майже 2 млн ФОПів, з яких приблизно 1,5 млн – на єдиному податку.

Ті підприємці, які бояться показати свої реальні обороти податковій, минулого року виходили на акції протестів та вимагали відтермінувати норму. Влада пішла їм на поступку: замість січня 2021 року нововведення перенесли на січень 2022-го.

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook