Економ-меню на Новий рік (ПОВНИЙ СПИСОК)

Щоб було і смачно, і недорого

До свята Нового року лишається все менше часу.

Тож вже пора подумати, чим пригощати гостей чи родину за святковим столом.

Ми пропонуємо вам економне меню, страви для якого готувати нескладно.

Холодні закуски

1. М'ясне асорті

2. Сирне асорті

3. Рибне асорті + запечена скумбрія

4. Овочеве асорті

5. Асорті з консервованих овочів

6. Салат з зеленню

7. Салат з крабами

8. Салат м'ясний

9. Бутерброди

Гарячі страви

1. Картопляне пюре або картопля, запечена шматочками

2. Запечена курка

3. Рублені котлети з курячого філе

4. Фаршировані шампіньйони.

Десерт

1. Шоколадний бісквітний торт з масляним кремом

2. Йогуртове суфле з мандаринами, персиками, ананасами, апельсинами, ківі - на вибір.

Напої

1. Шампанське

2. Домашній лимонад

Це меню може бути основою.

Наприклад, м'ясне асорті і сирне асорті можна подати як на окремих тарілках, так і разом.

Рибне асорті + запечена скумбрія.

Тут все залежить від гаманця. Обирайте варіант, який вам найбільше підходить.

Овочеве асорті та асорті з консервованих овочів. Може бути щось подібне:

Салати готуйте краще перевірені і легкі. Адже в новорічну ніч і так багато жирної їжі. Ситнішими салатами можуть бути або крабовий, або з курячим філе.

Найкраще підійде грецький салат, або салат з руколою, овочами і фетою у солодкому соусі.

Грецький салат

Свіжі огірки - 2 шт.

Помідор - 2 шт.

Болгарський перець - 1 шт.

Червона цибуля -1/4 шт.

Маслини - 10 шт.

Сир Фета - 100 г.

Часник - 1 зубчик.

Сіль - 0,5 ч. л.

Лимонний сік 1 ст. л.

Оливкова олія 4 ст. л.

Перець чорний мелений - 1/4 ч.л.

Сушений орегано - 1/4 ч.л.

Овочі крупно нарізати. Для заправки змішати часник, сіль, лимонний сік, оливкову олію, чорний мелений перець, сушений орегано.

Усі овочі перемішати і викласти на тарілку, викласти дрібно нарізану цибулю і заправити соусом. Більше не перемішувати, поверх викласти кубики фети, маслини без кісточок і посипати орегано.

Можна використати і таку заправку:

1 ч. л. меду

6 ст. л. лимонного соку

2 ст. л. діжонської (зернистої) гірчиці

12 ст. л. оливкової олії

сіль за смаком

Салат з руколою, сиром фета і помідорами

Рукола - 1 пучок

Маслини - 10 шт

Помідори - 1 шт (звичайна, в ідеалі треба чері)

Сир фета -100 г

Оливкова олія, сіль, перець за смаком.

Крабовий салат

Крабові палички - 0,5 кг

Огірки - 200 г

Яйця - 5 шт.

Пекінська капуста - 500 г

Консервована кукурудза - 350 г

Лимонний сік 1-2 ст. л.

Майонез

Перець

Сіль

Салат "Цезар"

Куряче філе – 3 шт.

Пармезан – 100 г

Хлібні сухарі – 200 г

Листя салату Романо

Помідори черрі – 5 штук

Заправка до салату “Цезар” (або та, що вище написана)

сіль, перець за смаком.

Куряче філе промити та відварити в підсоленій воді до готовності. Готове м’ясо порізати кубиками чи слайсами. Помідори черрі розрізати на половинки. Сир натерти на крупній тертці. Промити листя салату та викласти на дно тарілки чи салатника. Зверху на листя салату викласти куряче філе, помідори черрі та посипати натертим сиром. Посолити та поперчити за смаком. Зверху полити готовий салат заправкою “Цезар”. Її можна придбати вже в готовому вигляді або ж зробити самому. Для цього необхідно в блендері збити 1 яйце, бальзамічний оцет (50 г) та оливкову олію (100 г), 1 зубчик часнику, діжонську (зернисту) гірчицю, сіль та перець.

Бутерброди можна робити звичайні - такі, як з маслом та ковбасою.

Смакуватиме на бородинському хлібі м'який вершковий сир з помідором.

Можна на підсмажену грінку намастити суміш твердого сиру, плавленого, майонезу, часнику та зелені.

[media=165471][media=165472][media=165473]

Гарячі страви. 

Запечена курка буде бюджетним виграшним варіантом.

Готуйте за зручним для вас рецептом, аби не розчаруватися неперевіреній страві.

Гарнір. Хоч картопля цього року і недешева, та без цього продукту не обходиться жодне застілля. Можете приготувати смачне картопляне пюре або ж запекти картоплю шматочками у духовці.

Картопля по-селянськи в духовці зі сметанним соусом

картопля - 1 кг.

чорний перець - 0,5 ч. л.

орегано - 0,5 ч. л

паприка - 0,5 ч. л.

базилік - 0,5 ч. л.

чебрець - 0,5 ч. л.

петрушка - 0,5 ч. л.

оливкова або рослинна олія - 60 мл

Для соусу:

сметана 20% - 150 мл

часник - 2-3 зубчики

сіль

чорний перець

зелень кропу

ріпчаста цибуля

Картоплю промиваємо, розрізаємо на шматочки. Перемішуємо з приправами та олією. Деко застилаємо папером для запікання і акуратно викладаємо картоплю. Постарайтеся шматочки укласти окремо, щоб вони красиво запеклися. Духовку розігріваємо до 190 градусів і запікаємо 40 хвилин.

За цей час встигнемо приготувати сметанний соус.

Дрібно нарізаємо кріп і змішуємо зі сметаною, додаємо часник, трохи солимо і перчимо. 

Рублені котлети з курячого філе

Куряче філе — 2 шт

Майонез — 3 столові ложки

Яйця — 2 шт

Цибуля — 3 шт

Борошно — 3 столові ложки

Сіль, мелений перець — за смаком

Олія — для смаження

Куряче філе і цибулю нарізати дрібними кубиками. Додати яйця, борошно і майонез (можна замінити сметаною). Залишити фарш маринуватися при кімнатній температурі на пів години. Столовою ложкою викладати котлетки на розігріту сковорідку і обсмажити до золотистого кольору на середньому вогні. 

Фаршировані шампіньйони

15 шт. свіжих печериць великого розміру;

1 цибулина;

150 г твердого сиру;

0,2 кг фаршу;

0,2 л сметани;

за смаком вершкове масло;

суміш перців і сіль – за смаком.

Ретельно промиваємо їх і злегка просушуємо серветкою гриби. Акуратно відокремлюємо ніжку від капелюшка гриба.  Грибні ніжки ми будемо використовувати як один із компонентів для начинки, тому нарізаємо дрібними кубиками. Підсмажуємо дрібно нарізану цибулю, додаємо грибні ніжки. Злегка обсмажуємо, додаємо фарш, сіль, перець і обсмажуємо до повної готовності. Фаршируємо начинкою капелюшки печериць і викладаємо їх у скляний жаростійкий посуд або на деко. Заливаємо їх сметаною. Випікаємо печериці протягом пів години при температурі 180°. За 10 хв до кінця випікання посипаємо тертим сиром.

Торт. Звісно, можна його купити у магазині. Але варто навчитися готувати домашні смаколики хоча б для того, щоб не переживати, чи не поклали у магазинний продукт щось шкідливе.

У цій справі головне - терпіння.

Отож бісквіт. Він примхливий, треба дотримуватися певних правил: тісто можна перемішувати лише у напрямку "знизу вверх", а не "по колу"; добре збиті білки - запорука пухкого бісквіта; не змащувати стінки форми; під час випікання не відкривати духовку перші 15 хв, краще взагалі не відкривати до завершення часу; ще 10 хв після випікання не виймайте бісквіт.

Шоколадний бісквіт

Яйця - 6 шт.

Пшеничне борошно - 1 склянка

Цукор - 1 склянка

Какао - 3 ст. л.

У двох сухих тарах збиваємо спочатку жовтки з половиною цукру до світлого кольору , потім - білки з цукром. Цукор досипаємо поступово. Перевірити правильність збитих білків - легко: коли перевернути миску - вони тримають форму і не падають.

Борошно перемішуємо з какао і просіюємо. Додаємо цю суміш у жовтки, перемішуємо, а потім вже жовткову масу поступово вводимо у білки.

У форму для випічки стелимо пергаментний папір. Виливаємо бісквіт у змащену форму і кілька разів повертаємо форму круговими рухами, щоб тісто мало ідеальну форму. Відправляємо тісто у розігріту до 180° духовку. Через 15 хвилин зменшуємо температуру до 160° і допікаємо ще 35 хв.

Залишаємо готовий бісквіт у формі, доки він не охолоне. Потім розрізаємо на три коржі.

Ще важливий секрет:

обов'язково промочіть коржі кавою. Візьміть 150 г кави і ложкою полийте коржі.

Ваш торт ніколи не буде сухим.

Крем:

згущене молоко — 1 банка (обирайте, яке до смаку - варене чи ні);

вершкове масло — 1 пачка.

Збити крем, перемастити коржі. Декорувати за бажанням. 

Йогуртове суфле

Такий десерт приготувати дуже легко і виглядає він апетитно.

Йогурт - 1 пачка (400 г)

Сметана - 1 пачка (400 г)

Цукор - 150 г

Желатин - 25г +-

Фрукти на ваш смак, але не дуже соковиті. 

Злегка збиваємо сметану з цукром, додаємо йогурт. Желатин беремо з урахуванням розрахунку на пачці. Замочуємо водою. Коли набухне, можна долити ще кілька столових ложок води і розігріти. Поступово желатинову масу вводимо у йогуртову. Додаємо нарізані фрукти, розливаємо по формочках і охолоджуємо.

Домашній лимонад

Це простий і корисний продукт. Головне - без хімічних добавок. Варто готувати кілька порцій.

Апельсин – 1 шт

Цукор – 190 г

Кислота лимонна – 10 г

Вода – 2 л

Відео тут:

Щасливого Нового року!

Наші новини у Тelegram. Номер у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook