Егоїзм чи турбота про господаря: чому кішки сплять у ногах?

Збагнути поведінку муркотика

Вмостилися подрімати або ввечері після довгого дня йдете до ліжка – тут як тут домашній улюбленець. Удень кішки зазвичай згортаються в клубочок поряд з господарем, а вночі – біля ніг.

Завжди було цікаво, як саме котик вирішує, де буде спати?

На це є декілька причин.

Так велять інстинкти виживання

Коли кішка засинає, її пильність знижується, а разом з нею і рівень безпеки. Вибираючи дислокацію біля ніг, коти враховують, що у разі небезпеки це дозволить їм легко та швидко зірватися з місця. У кінці ліжка це зробити простіше, тоді як від узголів’я ліжка або з-під ковдри шлях відходу не такий зрозумілий і простий.

Кішка як стратег оцінює місце для сну і робить висновки: повний огляд кімнати, проглядаються двері, можна розтягнутися, і, якщо буде потрібно, чудова можливість швидко переміщатися в будь-якому напрямку.

Турбота про господаря

Ще одна причина – якщо кішка відчує загрозу, зможе швидко попередити вас і втекти сама.

Хоча кішки максимально незалежні, вони цінують свого господаря і досить товариські. Вихованці знають, хто їх годує, балує смаколиками й пестить. Втратити всі ці блага та любов господаря вони не хочуть. Тому пропонують свою любов і підлизуються, щоб ви продовжували дбати про них і забезпечувати.

Шукають, де комфортніше

Якщо вам сумно усвідомлювати, що улюбленець користується вами, то пояснення, що вони просто шукають тепло, буде приємнішим. Напевно, багато хто помічав, що кішки вночі рухаються вздовж вас, а потім йдуть у ноги. Вони реагують на температуру тіла й переміщаються в тепліші або прохолодніші місця в залежності від своїх потреб.

Крім того, коти не люблять, коли їх турбують. Коли ви вночі повертаєтеся, то порушуєте їхній особистий простір, будите. Верхня частина тіла займає більше місця, ніж ноги. Коли ви ворушите руками, смикаєте подушку, то сильно заважаєте улюбленцю. Місце біля ніг – найменш неспокійний варіант.

Також кішки дуже уважні істоти. Вони не хочуть розбудити вас, оскільки це не подобається їм самим, й тому враховують цей момент при виборі місця. Кішки пильні, хочуть йти й приходити, коли їм заманеться. Якщо вони сплять біля ніг, то як закортить можуть піти, не розбудивши вас.

Не бажають відмовлятися від благ

Ще одна банальна причина – не пропустити годівлю. Вибравши місце біля ніг, кішка точно знає, коли ви встаєте. Навіщо їй зайві проблеми та клопіт із пошуком їжі, якщо ви в ранковій метушні забудете її нагодувати. Щоб не пропустити сніданок, вона стрілою летить до своєї миски за черговою порцією смакоти.

Джерело: Joy-pup

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook