Дитину змушують носити шкільну форму: чи законно це?

Роз’яснення дав освітній омбудсмен Сергій Горбачов

На своїй сторінці у Facebook, він написав:

Примус до носіння обов’язкової шкільної форми порушує права учнів

За словами Сергія Горбачова,

Служба освітнього омбудсмена отримує звернення від претендентів освіти і їхніх батьків про те, що педагоги або адміністрація навчального закладу змушують учнів носити обов'язкову шкільну форму відповідного фасону і кольору.

Горбачов зазначає, що

 часто в дискусіях із цього приводу виникає плутанина, оскільки учасники не відрізняють «шкільний одяг (одяг для школи)» від «обов'язкової шкільної форми». А це - принципово різні речі.

Так, одяг для школи - це вільний вибір дитини та/або її батьків. Єдиними вимогами до такого одягу є охайність, зручність, відповідність сезону.

Будь-які вимоги за стилем, кольором або іншим атрибутам шкільного одягу неприпустимі і незаконні,

 - написав освітній омбудсмен.

Обов'язкова шкільна форма - це принципово інше. Це - уніформа, однаковий для всіх (хлопчиків і дівчаток відповідно) зразок одягу.

Сергій Горбачов зауважив також, що вважає цю тему вкрай важливою через загрозу булінгу

обов'язкова шкільна форма дуже часто стає приводом для булінгу, дискримінації, знущань та принижень. А це вже - дуже небезпечно, оскільки обов'язкова шкільна форма не лише позбавляє дитину права на індивідуальність та самовираження, але й санкції за її «недотримання» завдають дитині серйозних моральних травм, які можуть залишитися на все життя.

Наші новини у Telegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook