«Дозволена» доза: яка норма пива на день безпечна і коли після нього можна за кермо

Розбираємося, скільки проміле в пляшці пива, через скільки алкоголь виводиться з організму і коли можна після випитого сідати за кермо

Пиво багато хто вважає нешкідливим слабоалкогольним напоєм. Але «нешкідливість» його дуже умовна: вона залежить не тільки від міцності напою, а й індивідуальних особливостей організму людини - роботи травної системи, вагових показників. І, звісно, від кількості випитого.

Скільки пива можна пити на день людині

«Дозволена» доза пива на день, за словами експертів, - поняття дуже умовне, оскільки абсолютно безпечної кількості алкоголю не існує в принципі. Тому на будь-які цифри можна тільки орієнтуватися.

На думку лікарів, якщо йдеться про пиво, то умовно прийнятна для споживання за раз доза це:

  • не більше 250 мл пива - для жінок;
  • не більше 500 мл - для чоловіків.

І, звісно, пити пиво щодня не можна - слід виключати споживання алкоголю щонайменше 3-4 дні на тиждень.

Скільки можна випити пива і сісти за кермо в Україні

В Україні заборонено керування транспортним засобом у стані алкогольного або будь-якого іншого сп'яніння.

За порушення цього правила недобросовісних водіїв дуже жорстко карають.

 

Але справа навіть не в покаранні, а в тому, що водій напідпитку наражає на небезпеку своє життя і, що більш важливо, життя інших учасників дорожнього руху.

Тому завжди потрібно пам'ятати, що після вживання алкоголю будь-якої міцності сідати за кермо не можна.

Якщо ж алкоголь мав місце, то важливо розуміти, через скільки часу можна сісти за кермо.

  • Рівень алкоголю в крові оцінюють за допомогою проміле - це індикатор, який визначає вміст молекул спирту (в міліграмах) на літр крові.
  • Згідно з українським законодавством, допустима норма алкоголю в крові водія - 0,2 проміле, або 0,2 мг/л.

Це зовсім не означає, що якщо є допустима кількість алкоголю, то його можна пити перед поїздкою за кермом. Значення в 0,2 проміле було прийнято, щоб компенсувати похибку приладів під час вимірювання алкоголю в крові водія, якщо він випив, приміром, квас або кефір (які теж можуть підняти рівень алкоголю в крові).

На запитання «Скільки вивітрюється літр пива з організму?» або «Скільки вивітрюється 2 літри пива?» відповісти однозначно не можна.

 

Вага, стать, стан печінки, метаболізм людини, стрес і кількість їжі - все це впливає на те, наскільки швидко або повільно організм може переробляти алкоголь.

Крім цього, у чоловіків і жінок алкоголь виводиться по-різному:

  • у чоловіків - 0,1 проміле на годину;
  • у жінок - 0,085 проміле на годину.

Можна приблизно порахувати: якщо людина випила 1 літр пива - через скільки за кермо вона може сісти?

Для початку розберемося, скільки проміле в пляшці пива. У середньому в 0,5 л пива середньої міцності (4-5%) міститься приблизно 0,5 проміле, у літрі такого самого пива - 1 проміле, у 2 літрах - 2 проміле тощо.

 

Що міцніший напій - то вищою буде цифра, причому безалкогольне пиво теж впливає на рівень проміле в крові.

У середньому 0,5 л пива середньої міцності повністю виводиться з організму чоловіка вагою 60 кг приблизно за 3 години, з організму жінки вагою 60 кг - за 3,5 години. Якщо говорити про 1 літр пива середньої міцності, то його повністю виведуть з організму чоловіка вагою 60 кг - приблизно за 6 годин, з організму жінки вагою 60 кг - за 7 годин.

Що більша вага людини, то швидше вона очищається від алкоголю. Але знову-таки, тут слід брати до уваги кількість випитого, міцність напою, стан здоров'я людини і те, як її організм реагує на алкоголь. Адже комусь може бути достатньо двох ковтків пінного напою, щоб почати втрачати контроль за тим, що відбувається.

Саме тому слід уникати водіння, навіть якщо випили мінімальну дозу.

На те, що за кермо людині сідати не можна, вказують спрага, сухість у роті, головний біль, млявість, тремор рук і тіла, дратівливість.

Джерело: УНІАН

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook